Zaživio pilot projekat: Odbijeno deset zahtjeva škola za prodaju nezdrave hrane
Ilustracija

Na teritoriji Glavnog grada

Zaživio pilot projekat: Odbijeno deset zahtjeva škola za prodaju nezdrave hrane

Pilot projekat Ministarstva prosvjete da ne daje saglasnost na prodaju nezdrave hrane unutar školskih dvorišta koji se sprovodi već godinu, zaživio je i do sada je odbijeno deset zahtjeva, kazala je Dnevnim novinama portparolka Ministarstva Milica Lekić.

“Pilot projekat na teritoriji glavnog grada polako je zaživio, s obzirom na to da Ministarstvo ne daje saglasnosti na prodaju nezdrave hrane unutar školskih dvorišta. Naravno, jedan dio ugovora o uzimanju tih prostora u zakup od strane privatnika je na snazi od ranije, što znači da se čeka da isti isteknu”, navela je Lekić i dodala da je do sada odbijeno već desetak zahtjeva za izdavanje prostora za prodaju nezdrave hrane u školama na teritoriji glavnog grada.

Na isti način, kako je istakla, Ministarstvo će djelovati i u predstojećem periodu.

“Zdravlje djece je prioritet i trudimo se da učinimo sve što je do Ministarstva, da makar u školi imaju što manje dostupnih nezdravih proizvoda. Upravo zbog toga radimo, posredno i neposredno, na jačanju fizičke aktivnosti kod mladih”, kazala je Lekić.

Đačka užina u školskoj 2018/19. godini dostavlja se u 24 škole na teritoriji Podgorice. Broj osnovaca koji uzima đačku užinu varira iz mjeseca u mjesec, ali učenici Osnovne škole “Sutjeska” uzimaju najveći broj užina, kazao je Dnevnim novinama v.d. direktora Škole za srednje i više stručno obrazovanje Sergije Stanić Darko Vukčević.

Cijena užine iznosi 15 eura za prvo dijete, odnosno 10 eura za svako naredno dijete. Na meniju đačke užine nalaze se sljedeći proizvodi: chia sendvič, integralni sendvič, sendvič sa sjemenkama, krofna, integralni pica štapić, graham pecivo, proja, čoko i zlatni mafin, pancerota, kroasan sir, jabuka i višnja, slatka lepinja, sovital peciva i kumbaher peciva”, kazao je Vukčević.

Svakog dana uz užinu, kako je rekao, djeca dobijaju i dodatke u vidu voća, sokova, vode, jogurta ili mlijeka.

“Već je poznato da je riječ o zdravim proizvodima, za koje je potpisan sporazum sa Institutom za javno zdravlje. Meni se mijenja na mjesečnom nivou i dodaju se po jedan do dva nova proizvoda”, istakao je Vukčević.

Podsjetimo, đačka užina uvedena je 2016. godine na teritoriji Glavnog grada, a prošle godine meni je inoviran u saradnji sa Institutom za javno zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.