Sjeverna Makedonija zvanično upisana i u Savjetu Evrope
Ilustracija

Sjeverna Makedonija zvanično upisana i u Savjetu Evrope

Savjet Evrope zvanično je upisao Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju pod novim državnim imenom - Republika Sjeverna Makedonija, prenosi MIA.

Na internet stranici te najstarije panevropske organizacije, čije je sjedište u Strazburu, država je zavedena pod novim zvaničnim imenom i kao takva stavljena na listu zemalja članica prema abecednom redu.

Sjeverna Makedonija se sada nalazi između Holandije i Norveške.

Do promjene imena, kao BJRM, po rasporedu je bila između Švajcarske i Turske.

Sada je i zastava Sjeverne Makedonije ispred Palate Evrope u Strazburu istaknuta između zastava Holandije i Norveške.

Promjena imena izvršena je i na internet stranici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, dok je delegacija makedonskog Sobranja predstavljena kao delegacija Republike Sjeverne Makedonije.

Zanimljivo je da se istakne da je Parlamentarna skupština Savjeta Evropa bila jedina panevropska i međunarodna organizacija koja je na plenarnoj sjednici raspravljala o mogućnosti upotrebe nekadašnjeg ustavnog imena "Republike Makedonije", ali o tome nikada nije bila usvojena odluka.

Na mapi na kojoj su predstavljene zemlje-članice Savjeta Evrope i njihovi glavni gradovi, ime još nije promijenjeno i tamo stoji privremena referenca.

BJRM je ušla u Savjet Evrope 9. novembra 1995. godine, kao 38. država-članica.

Tokom procedure prijema, Komitet ministara Savjeta Evrope je poslao pozivnicu za ulazak u članstvo, ali u pozivnici nije bilo navedeno ime države.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.