Ko je Đorđe Vdović državljanin Srbije, koji je stradao na letu u Africi?
Đorđe Vdović, foto: Profimedia

Ko je Đorđe Vdović državljanin Srbije, koji je stradao na letu u Africi?

Među poginulih 157 putnika aviona koji je pao ubrzo nakon polijetanja u Etiopiji, nalazio se i srpski državljanin Đorđe Vdović (54), zaposlen u Svjetskom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama.

Objavljeno je i da je pored srpskog pasoša, Vdović uz sebe imao i službenu putnu ispravu UN.

Kako za “Blic” kaže Ljiljana Vdović, sestra muškarca za kog se smatra da je nastradao u padu aviona, još nisu dobili zvanične informacije o tome da li je on bio na kobnom letu.

- Potvrđeno je da je bio jedan Srbin, ali ne i njegovo ime. Nisu izdali imena i još ništa ne znamo. Postoji sumnja da je bio moj brat, ali o tome nemamo nikakve potvrde. Nadam se da nije on - rekla je kratko za “Blic” Ljiljana Vdović i dodala da je njen brat trebalo da otputuje za Najrobi na poslovni sastanak.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je danas da je među stradalima u avionskoj nesreći "Etiopijan erlajnsa" bio i jedan državljanin Srbije i izrazilo saučešće porodicama nastradalih.

Etiopski mediji su javili da niko od 149 putnika i osam članova posade nije preživeo pad aviona koji je bio na letu od Adis Abebe do Najrobija.

Vdović - vizionarski lider

Na Vdovićevom profilu stoji da je dobro radio pod pritiskom, da je bio inovativan i vizionarski lider koji je vjerovao da će voditi, graditi i inspirisati druge da postignu svoje najveća dostignuća, individualno ili radeći zajedno sa drugima u timu.

Prema podacima sa profila, Vdović je na poziciji regionalnog službenika za logistiku u Svjetskom programu za hranu, radio od oktobra 2015. godine. Završio je Mašinski fakultet u Beogradu, a kao inženjer je radio u Industriji poljoprivrednih mašina "Zmaj" 1992. godine. Potom se zaposlio kao službenik za logistiku u Pančevu, gdje je upravljao logističkom bazom i nadgledao je aktivnosti i bio veza sa logistikom UNHCR-a i Svjetskog programa za hranu.

Nakon što je radio posle toga u Republici Srpskoj i u lukama Bar u Crnoj Gori, i Burgas u Bugarskoj. Još 1998. stiže prvi put na afrički kontinent, u Tanzaniju, kako bi pomogao u distribuciji hrane koje stižu u luku Dar, nakon što je poremećena isporuka hrane izbjeglicama. Vodio je logistički centar za upravljanje svim namirnicama koje stižu u luku.

U Srbiju se vratio 1999. godine, kada je na svakodnevnom nivou pomagao kosinicima Svjetskog programa za hranu, uprkos visokim tenzijama. Svjetski program za hranu tada je evakuisao svoje međunarodno osoblje tokom bombardovanja Jugoslavije. Prema podacima sa njegovog profila, Vdović je potom radio u Malaviju, Hondurasu, Avganistanu, Gvatemali, Nikaragvi, Panami, Bangladešu, Kongu...

- Đorđe Vdović je jedan od najsamostalnijih i, što je još važnije, autentičnih razvojnih lidera koje smo intervjuisali - piše na sajtu "Aidpreneur", onlajn zajednici za stručnjake za razvoj i humanitarnu pomoć, koja pomaže i savjetuje kako da se na najbolji način vode organizacije i bolje koriste donatorska sredstva.

Prema ovom sajtu, Đorđe je radio u Svjetskom programu za hranu od 1992. godine, i uživao je u obilju mogućnosti za učenje i rad u robama, skladištima, lukama i upravljanju lancem snabdijevanja. Od svog početka prije 23 godine, on je iskusio proširenje svojih radnih i životnih perspektiva.

- Želio bih da kapitalizujem svo moje iskustvo - rekao je Vdović o svojoj budućnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.