Erdogan: Očistićemo našu južnu granicu od terorista počevši od Manbija
Redžep Tajip Erdogan

Erdogan: Očistićemo našu južnu granicu od terorista počevši od Manbija

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska očistiti svoju južnu granicu od terorista i to počevši sa sirijskom regijom Manbij.

Lokalni izbori u Turskoj održaće se 31. marta, a u okviru predizbornih aktivnosti lider vladajuće Stranke i razvoja (AK Parti) i predsjednik Turske Erdogan posjetio je distrikt Iskenderun u južnoj pograničnoj provinciji Hataj.

Ističući kako Turska vodi odlučnu borbu protiv terorizma unutar i van svojih granica, Erdogan je poručio da neće dozvoliti formiranje pograničnog koridora kojeg bi u Siriji kontrolisale terorističke grupe.

"Pokazaćemo lekciju teroristima na našoj granici, počevši od onih koji su okupirali Manbij", kazao je Erdogan.

U protekle tri godine turske snage su na sjeverozapadu Sirije provele dvije antiterorističke operacije u kojima su oslobođena šira područja koja su bila pod okupacijom terorista YPG/PKK-a i ISIS-a.

"Uspostavićemo i sigurnu zonu u kojoj će naša sirijska braća moći da se vrate i budu sigurni", poručio je Erdogan.

Turske vlasti nedavno su najavile moguću novu operaciju na istočnoj obali Eufrata na teritoriji koja je pod okupacijom terorista YPG/PKK-a.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). U siriji djeluje PKK-ov ogranak YPG.

Turske oružane snage su u protekle dvije sedmice spriječile ukupno 12 pokušaja terorističkih napada na Tursku,

Napadači su dronovima pokušali izvesti napade s područja sjeveroistoka Sirije koji je pod okupacijom YPG/PKK-a.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.