Ipak predahnite: Rad vikendom dovodi do depresije
Ilustracija

Ipak predahnite: Rad vikendom dovodi do depresije

Ako stalno radite do kasno, i ako vam je "prekovremeno" dio svakodnevice, neka ovo bude mali podsjetnik koliko je važno da sebi date predaha.

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da žene koje rade prekovremeno imaju viši rizik od depresivnih epizoda, viši čak nego muškarci koji rade isti broj sati tokom nedjelje.

Rad vikendom dodatno ugrožava mentalno zdravlje zaposlenih, prenosi britanski "Metro". Analiza podataka o opštem zdravstvenom stanju 20.000 zaposlenih osoba pokazala je da žene koje rade prekovremeno (više od 55 sati nedjeljno, umjesto uobičajenih 40), imaju za 7,3 odsto viši rizik od depresije nego one koje rade između 35 i 40 sati tokom nedjelje. 

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Londonu pokazalo je i da je rad vikendom povezan sa povišenim rizikom od pojave depresivnih epizoda i kod žena i kod muškaraca. 

Žene čiji posao podrazumijeva redovan rad vikendom imaju za 4,6 odsto viši rizik od depresije od onih čije je radno vrijeme od ponedjeljka do petka, dok je kod muškaraca taj rizik viši za 3,4 odsto. 

Simptomi koje su navodili ispitanici uključivali su osjećaj niže vrijednosti i opšti utisak nesposobnosti. 

Psiholozi smatraju da takvoj statistici možda doprinosi i činjenica da se rad vikendom obično podrazumijeva u niže plaćenim uslužnim djelatnostima. 

Lošem raspoloženju i depresivnim epizodama doprinosi i nezadovoljstvo poslom koji se obavlja. 

Razliku u riziku od depresije kod muškaraca i žena naučnici povezuju sa činjenicom da žene obično obavljaju veći dio kućnih poslova, nakon što završe "redovan" posao u firmi u kojoj rade.

Mondo/Metro

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.