Parlamentarni izbori u Sjevernoj Koreji: Festival odanosti vrhovnom vođi Kim Džong Unu
Foto: Tanjug

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Koreji: Festival odanosti vrhovnom vođi Kim Džong Unu

U Sjevernoj Koreji danas se održavaju parlamentarni izbori koji su svojevrsna plebiscitarna potvrda mandata državnih kandidata za saziv parlamenta, a ne izbori na kojima birači biraju između više kandidata i politika.

Birači u Sjevernoj Koreji danas biraju novi saziv Vrhovne narodne skupštine koja broji oko 700 zastupnika.

Birači dobijaju glasačke listiće s imenom samo jednog državnog kandidata za parlament te potvrđuju njegov mandat.

Teoretski imaju pravo da glasaju  i protiv kandidata, što se ranije izuzetno rijetko dešavalo.

Vrhovna narodna skupština je ustavno najviši državni organ Sjeverne Koreje, a kandidate za saziv skupštine imenuje vladajuća Korejska narodna partija i njen liderUn.

Apsolutni vladar države, partije i vojske Una glasao je jutros u Pjongjangu.

Izlaznost na izborima u Sjevernoj Koreji je visokih 99 odsto, takav slučaj je bio na posljednjim izborima 2014. godine i očekuje se i danas. Pravo glasa imaju svi građani s navršenih 17 godina.

Izborni dani u Sjevernoj Koreji imaju festivalski karakter. Ulični muzičari zabavljaju birače koji u redovima čekaju da ispune svoju građansku obavezu.

"Izbori će potvrditi potpunu volju našeg naroda i povjerenje koje uživa naš vrhovni vođa Un", objavio je danas provladin list.

Vrhovna narodna skupština Sjeverne Koreje zasijeda jednom ili dva puta godišnje kako bi potvrdila već utvrđenu politiku vladajuće partije i vrhovnog lidera. Predsjedništvo skupštine se pak sastaje više puta i uglavnom odobrava poteze Una.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.