Mafijaški bos zvani
Karmajn Persiko, foto: Getty Images

Od komplikacija nastalih zbog dijabetesa

Mafijaški bos zvani "Zmija" preminuo u zatvoru dok je služio kaznu od 139 godina

Bivši vođa velike njujorške kriminalne bande Karmajn Persiko preminuo je u zatvoru gdje je odslužio 33 godine od 139 godina na koliko je bio osuđen.

Persikov advokat Benson Vejntraub izjavio je da je on umro od komplikacija nastalih zbog dijabetesa. Za sobom je ostavio suprugu, dvoje djece i 15 unuka.

Ovaj 85-godišnjak je bio poznat kao Zmija, što je nadimak koji je navodno mrzio. Smatra se da je nastavio da vodi svoju kriminalnu organizaciju iza rešetaka, što ga čini jednim od najdugovječnijih vođa mafije u istoriji, prenosi BBC. 

Persiko je rođen u Bruklinu 1933. godine, kao sin stenografa advokatske kancelarije. Napustio je srednju školu i postao vođa ulične bande i imao je 17 godina, kada je uhapšen zbog fatalnog premlaćivanja drugog mladića u borbi u parku. Optužbe su odbačene. 

Persiko je napredovao u organizaciji Kolombo, jednoj od pet kriminalnih "porodica" u italijansko-američkoj mafiji u Njujorku u to vrijeme, na čije je čelo stao 1970-ih godina, nakon sukoba sa drugim vođama bandi. 

Tek posle istorijskog sudskog procesa iz 1986. godine, koji je predvodio Rudi Djulijani, kasnije gradonačelnik Njujorka i sadašnji advokat predsjednika Donalda Trampa, Persiko je konačno strpan u zatvor. 

Persiko se na sudu sam branio, ali je proglašen krivim što je kao vođa porodice Kolombo iznudio milione dolara od sindikata i građevinskih kompanija. 

"On je najfascinantnija figura koju sam sreo u svijetu organizovanog kriminala", rekao je bivši savezni tužilac Edvard MekDonald za Njujork Tajms. 

"Zbog svog čuvenja po inteligenciji i žilavosti, bio je legenda već sa 17 godina, a kasnije je kao šef mafije postao heroj u određenim djelovima Bruklina", rekao je MekDonald. 

Persiko se dovodi u vezu sa 20 ubistava – neka je sam izvršio, a za neka je bio nalogodavac. 

On je takođe optužen da je bio umiješan u napad, provalu, pokušaj silovanja, otmicu, posjedovanje neregistrirovane puške i druge optužbe. 

Jednom prilikom 1961. godine dogodilo se čak da je policajac ugledao Persika kako davi jednog muškarca konopcem. Zbog nedovoljnog broja svjedoka, međutim, optužbe su odbačene. Takva situacija je bila veoma česta u pokušajima tužilaca da optuže Persika. 

Persikov advokat, Benson Vejntraub tvrdio je da Persiko nije bio dobro zbrinut u zatvoru, što je doprinijelo njegovoj smrti.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.