„Izumrli“ leopard pojavio se posle 30 godina
Foto: mymodernmet.com

„Izumrli“ leopard pojavio se posle 30 godina

Vrste leoparda za koje se vjeruje da su potpuno izumrle primećene su u jugoistočnom Tajvanu posle više od 30 godina, pa se čini sve da se velika mačka zaštiti od lovaca i oštećenja staništa.

Tajvanski oblačasti leopard ili formozan zamračeni leopard zvanično je proglašen izumrlim 2013. godine, a trinaestogodišnja studija zoologa nije uspjela da pronađe nijedan primjerak tog leoparda, od 1983. godine. 

Mještani u gradu Daren, Taitung, na jugoistoku Tajvana, prijavili su da su u poslednjih nekoliko mjeseci par puta vidjeli rijetku mačku, a grupa rendžera je počela da prati područja u kojima se ona pojavljuje. 

Istraživači koordiniraju rad sa lokalnim stanovništvom kako bi zadržali lovce u zalivu, naglašava šef sela Kao Čeng Či. 

Ekskluzivno za Tajvan, tamnosivi formozan zamagljeni leopard proglašen je „ranjivim“ od 2008. godine, pošto je obilna seča jela na prirodnom staništu životinje prisilila da se povuku u planine, prenosi RTS.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.