Haos na protestima u Alžiru, povrijeđeno 112 policajaca, uhapšeno 195 osoba
Foto:Anadolija

Haos na protestima u Alžiru, povrijeđeno 112 policajaca, uhapšeno 195 osoba

Tokom protesta u Alžiru, na kojim demonstranti traže povlačenje kandidature aktuelnog alžirskog predsjednika Abdelaziza Buteflika, povrijeđeno je 112 policajaca, a uhapšeno je 195 osoba.

Protesti su juče održani, prvenstveno u glavnom, ali i drugim alžirskim gradovima. 

Predsjednički izbori u Alžiru održaće se 18. aprila, a kandidaturu za izbore predalo je ukupno 15 kandidata. Ta afrička zemlja ušla je u svojevrsnu političku krizu zbog ponovne kandidature aktuelnog predsjednika Abdelaziza Buteflike koji je na čelu države od 1999. godine, prenosi Anadolija.

2019030923533592942418696Web

Foto:Anadolija 

Opozicija i hiljade demonstranata protive se kandidaturi 82-godišnjeg Buteflike koji je prije šest godina pretrpio težak moždani udar i koji se rijetko pojavljuje u javnosti. 

2019030923533592942418684Web

Foto:Anadolija 

Buteflika je hospitalizovan u bolnici u švajcarskoj Ženevi, a njegovu kandidaturu je predao šef njegove kampanje Abdulgani Zalan.

Činjenica da Buteflika nije lično predao zahtjev za kandidaturu je izazvala dodatne polemike u Alžiru.

Zalan je kazao da je Bouteflika spreman da se, u slučaju pobjede na izborima, već naredne godine raspiše prijevremene izbore na kojima ne bi bio kandidat.

Opozicioni lideri smatraju da Buteflika zbog zdravstvenih problema više nije ni fizički sposoban da bude na čelu države.

Buteflika kandidaturu može povući do objavljivanja konačne liste predsjedničkih kandidata koja je najavljena za 13. mart.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.