KCCG bez lijeka protiv kancera, odložena hemioterapija
ilustracija

KCCG bez lijeka protiv kancera, odložena hemioterapija

Klinički centar (KC) ostao je bez lijeka “Paklitaksel”, koji se koristi za liječenje kancera dojke.

Pacijenti su “Vijestima” kazali da je prekjuče i juče odložena hemioterapija zbog nedostatka ovog citostatika. Oni su apelovali na nadležne da obavijeste pacijente kada su zalihe pri kraju ili da ih upute u druge zdravstvene centre.

Iz “Montefarma”, koji je zadužen za snabdijevanje zdravstvenih ustanova ljekovima, kazali su da će “Paklitaksel” da bude isporučen 12. marta.

“Lijek Paklitacsel (Taksol) je bio dostupan pacijentima u kontinuitetu od 1. januara do utorka, 5. marta. Nove količine je trebalo da budu isporučene od 6. do 8. marta, ali zbog problema dobavljača sa transportom lijek će biti isporučen u utorak, 12. marta”, piše u odgovoru “Montefarma”.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da je pacijentima odložena hemioterapija zbog nestašice citostatika 5-fluorouracil (5FU), koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od raka želuca i debelog crijeva.

Pojedini pacijenti nijesu mogli da prime terapiju treći dan zaredom, a lijek je isporučen u KC početkom ove sedmice.

U apotekama, prema tvrdnjama pacijenata, nema lijeka “Xanax” koji se koristi protiv aksioznosti i depresije, ali ni sirupa “Galitifen” protiv alergije.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.