Jedno od novih sedam svjetskih čuda - grad u Jordanu isklesan u stijeni (FOTO)
Petra, Jordan

Film "Indijana Džons" proslavio ovu lokaciju

Jedno od novih sedam svjetskih čuda - grad u Jordanu isklesan u stijeni (FOTO)

Svi ste čuli za sedam svjetskih čuda, ali da li ste znali da je 2007. godine u Lisabonu izabrano novih sedam čuda?

Kineski zid, Koloseum, Petra, Čičen Ica, Maču Pikču, Tadž Mahal i kip Isusa Spasitelja, dok je Velika piramida u Gizi dobila počasni status.

Ipak, najmanje poznata od njih je Petra, koja se nalazi u Jordanu. U pitanju je grad isklesan u stijeni, a trenutno se može vidjeti samo njegovih 15 odsto dok se ostatak još nalazi pod zemljom.

Petrahasaround800carvedtombs

Foto: Media Source

Ime grada potiče od grčke reči „petra“ koja znači kamen. Petra je dom 800 grobova poznatijih i kao „kraljevski grobovi“. Najpoznatiji od njih je svakako Al Kazne.

Zanimljivo je da je tek 1812. godine grad otkrio švajcarski istraživač Džoan Ludving Burkhardt. Zbog toga što je bio nepoznat gotovo pet vjekova često možete čuti da se naziva i „izgubljenim gradom“.

Petracitycamels

Foto: Media Source

Petra je inače izgrađena tako da ju je bilo gotovo nemoguće napasti. Da biste ušli u nju morate proći kroz izuzetno uzak kanjon, visok i do osam metara, a dugačak kilometar.

Kroz istoriju, grad je imao veliku geografsku važnost. Smješten je između Crvenog i Mrtvog mora, pa su kroz njega prolazili Egipćani, Arapi i Feničani. Takođe, bilo je bitno mjesto za transport kineske svile, kao i indijskih začina. Vjeruje se da je ovdje živjelo i do 30 hiljada ljudi, a samo u teatar je moglo da stane čak 6.000 ljudi.Nabataeanwasthemostpopulatedcitywith20000residents

Foto: Media Source

Ni holivudski producenti nijessu ostali imuni na Petru, pa su tako neki od najpoznatijih filmova snimani baš ovde, poput „Povratak mumije“, „Indijana Džons“ i drugi.

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.