Dobrosusjedski odnosi osnov stabilnosti i prosperiteta regiona

Darmanović- Cakaj

Dobrosusjedski odnosi osnov stabilnosti i prosperiteta regiona

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović sastao se danas sa v.d. ministra vanjskih poslova Republike Albanije Gentom Cakajem, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

„Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi predstavljaju osnov razvoja, stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana“, naglasio je ministar Darmanović, dodavši da je veoma važno da svi akteri djeluju na odgovoran način u cilju izgradnje bezbjednijeg i prosperitetnijeg regiona.

Šef crnogorske diplomatije naglasio je i da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz evropske agende, istakavši da ćemo istovremeno nastaviti da dijelimo iskustva i pružamo podršku Albaniji, kao i svim susjedima, u integracionim procesima.

„Vjerujem da punopravno članstvo u EU predstavlja zajednički imenitelj vanjskih politika svih država našeg regiona“ ocijenio je Darmanović 

 Cakaj je izrazio zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima. Osvrnuvši se na važnost evropske perspektive, koju dvije države dijele, istakao je da Albanija veoma cijeni saradnju u oblasti evropske integracije, a naročito tehničku i ekspertsku podršku Crne Gore. 

Sagovornici su razmjenili mišljenja i o saradnji u ostalim oblastima od obostranog interesa, sa posebnim fokusom na odličnu regionalnu i multilateralnu saradnju. Na toj liniji, pozdravljen je dogovor o pružanju uzajamne podrške kandidaturama dvije države za članstvo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. 

Takođe, ocijenjeno je veoma važnim, na temelju dobrosusjedskih odnosa, dodatno unaprijediti privrednu saradnju, te zajednički voditi brigu o održivosti prirodnih resursa koje dvije države dijele.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.