Istopolne porodice su dio crnogorske stvarnosti

Diskusije u Podgorici

Istopolne porodice su dio crnogorske stvarnosti

Istopolne porodice su dio crnogorske stvarnosti – zaključeno je sinoć na diskusiji koja je održana u susret usvajanju Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, a koja je organizovana u sklopu promocije knjige „Anja+Gru=Mio: umetnost roditeljstva“.

Promocija i diskusija su održane u prostoru Perjaničkog doma u Podgorici u partnerskoj organizaciji nevladine organizacije LGBT Forum Progres, Ambasade Kraljevine Norveške, Skandinavskog kutka iz Beograda, Građanske alijanse, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i NVO Hiperion, saopštio je LGBT Forum Progres.

Janne Knutrud, zamjenica norveškog ambasadora se u izlaganju osvrnula na iskustva Norveške u kreiranju zakonodavnog okvira koji prepoznaje prava istopolnih partnera, kao i značaj usvajanja ovakvog zakonodavstva u kontekstu Crne Gore.

Ona se zahvalila organizatorima na naporima koje ulažu u procesu borbe za ljudska prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i na prepoznavanju značaja knjige „Anja+Gro=Mio“ u tom procesu.

 Blanka Radošević Marović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava se osvrnula na proces kreiranja Zakona o životnom partnerstvu u Crnoj Gori i iskustvima Radne grupe koja je izradila njegov nacrt, te o značaju podrške Vlade Crne Gore za programe koji se tiču ljudskih prava LGBTIQ osoba.

20190307182451

Boris Raonić iz Građanske Alijanse je u obraćanju fokus stavio na eliminsanje predrasuda i stigme iz javnog diskursa, te sveukupnog razvoja našeg društva u procesu prihvatanja LGBTIQ osoba i uopšte tekovina savremenog društva.

Drugi dio događaja bio je posvećen prezentaciji same knjige „Anja*Gru=Mio: umetnost roditeljstva“, te diskusiji o roditeljstvu, istopolnim porodicama i borbi za jednakost i dostojanstven život u Crnoj Gori.

Moderatorka diskusije Ksenija Rakočević, istakla je sveprisutnost patrijarhalnih stega u našem društvu i položaja do kojih oni dovode LGBTIQ osobe, žene i druge društvene grupe. Osvrnula se i na povezanost 8. marta sa borbom za ljudska prava, te riječ dala panelistkinjama.

Milica Nikolić, direktorica Skandinavskog kutka predstavila je sadržaj knjige „Anja+Gru=Mio“ i govorila o procesu prevođenja ove knjige sa norveškog na srpski jezik, saradnji sa autorkama knjige – proslavljenim norveškim rukometašicama Anjom i Gro Hammerseng-Edin, koje su nekoliko puta igrale u Crnoj Gori protiv našeg nacionalnog tima.

IMG20190307182449900x583

Ona se takođe osvrnula i na sveukupan put koji su autorke prošle kako bi postale majke i sve izazove koje je taj proces sa sobom nosio.

U ulozi majke i borca za ljudska prava, prisutnima se obratila Bojana Jokić, koja je govorila o svojim iskustvima kao samohrane majke, preprekama sa kojima se tokom godina suočavala i suočava i danas, kao i o višestrukoj stigmatizaciji i objetkizovanju žena u Crnoj Gori.

Govoreći iz ličnog iskustva, ukazala je na neke od negativnih stavova i viđenja koji pogađaju žene u našem društvu, a pogotovo kada se one nađu u ulozi samohranih majke ili budu u istopolnoj zajednici. Konačno, istakla je da su crnogorske porodice itekako dio crnogorske stvarnosti, bez obzira na trenutno nepostojanje zakonodavnog okvira koji bi ih kao takve prepoznao.

Na samom kraju diskusije,  Kristina Ćetković je govorila o stvaralačkom procesu kroz koji je prošla tokom pisanja romana „U svoja četiri zida“, koji je prvi lezbejski roman u Crnoj Gori.

Ona se takođe osvrnula na značaj i ulogu kulture i kulturnog stvaralaštva za proces prihvatanja LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, sa posebnim fokusom na prihvatanje i poštovanje istopolnih porodica.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.