LBTQ žena
Ana Dedivanović, foto: Pr Centar

Jedini koji okupljaju LBTQ žene u Crnoj Gori

LBTQ žena "kvirA": Lezbejke, biseksualne, transrodne žene da se pridruže u borbi protiv patrijahata

8. marta se ne smiju zaboraviti, isključivati ni zanemarivati žene različitih seksualnih orijetacija i/ili rodnih identiteta, poručili su iz neformalne grupe LBTQ žena "kvirA", i pozvali sve lezbejke, biseksualne, transrodne i kvir žene da im se pridruže u borbi protiv patrijahata, prenosi PR Centar. .

Iz neformalne grupe LBTQ žena „kvirA“, koja djeluje u sklopu nevladine organizacije Queer Montenegro, ocijenili su da je, nakon sto godina obilježavanja 8. marta u Crnoj Gori, došlo vrijeme da lezbejke, biseksualne, transrodne i kvir žene u crnogorskom društvu sa ponosom izađu „i pridruže se svojim drugaricama, sestrama, koleginicama i svim ostalim kojima je rodna ravnopravnost važna na Osmomartovskom maršu“, prenosi PR Centar.

„Na dan kada proslavljamo politička, socijalna, ekonomska, kulturna i ostala postignuća žena, kada skrećemo pažnju na opresivnu prirodu patrijarhata, kada slavimo borbu naših pretkinja, te upozoravamo na nejednakosti koje i dalje boje našu realnost - na taj dan ne smijemo zaboraviti, isključivati ni zanemariti žene različitih seksualnih orijetnacija i/ili rodnih identiteta“, kaže se u saopštenju koje potpisuje Ana Dedivanović ispred neformalne grupe LBTQ žena „kvirA“.

Kako su ocijenili iz neformalne grupe LBTQ žena „kvirA“, lezbejke, biseksualne, transrodne i kvir žene spadaju u jednu od najnevidljivijih grupa, te su specifičnosti ovih identiteta , kako su naveli, često do sad bile ignorisane u feminističkim i drugim pokretima za ljudska prava.

„Smatramo da su žene, koje samim svojim identitetom krše, prevazilaze i negiraju patrijahalne norme, krucijalni dio borbe za rodnu ravnopravnost, djelić koji nedostaje za željene društvene promjene, te otjelotvoruju praktikovanje ženske seksualnosti koja nužno ne uključuje muškarce“, navodi se u saopštenju.

„kvirA“ je, kako su pojasnili, jedina ženska grupa koja okuplja LBTQ žene u Crnoj Gori, a koja broji preko 120 članica.

„Rad neformalne grupe smatramo veoma važnim budući da pruža mogućnost LBTQ ženama da se umrežavaju na ličnom i društvenom nivou, budu motivisane da rade na pitanjima koja ih se direktno tiču, vode dijalog, razmjenjuju znanja, iskustva i lekcije proizašle iz izazova, te osnažuju jedne druge za dalji rad i radne učinke“, kaže se u saopštenju.

Neformalna grupa LBTQ žena „kvirA“ djeluje u sklopu nevladine organizacije Queer Montenegro.

„Pozivamo sve lezbejke, biseksualne, transrodne i kvir žene, a i sve one koji se ne uklapaju u rodne okvire da nam se pridruže u borbi protiv patrijahata. Vrijeme da se i naš glas čuje!“, apelovali su iz neformalne grupa LBTQ žena „kvirA“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.