Neophodno raditi na unaprjeđenju prava žena
Marija Vučinović

Ministarka bez portfelja čestitala 8. mart

Neophodno raditi na unaprjeđenju prava žena

Ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović čestitala je svim građankama 8. Mart, Medjunarodni Dan žena.

Vučinović je podsjetila da se ovaj praznik proslavlja od 1911. godine, kada su se žene izborile za socijalnu, ekonomsku i političku ravnopravnost sa muškarcima.

"Žene u Crnoj Gori su prije nepune 74 godine dobile pravo glasa, u okviru tadašnje Jugoslavije, a danas njihov položaj jeste bolji, ali ipak i dalje neravnopravan  u odnosu na muškarce. Kao ministarka i žena koja se bavi politikom, zalažem se za veću zastupljenost žena u političkom životu, jer iako su vidni odredjeni pomaci, crnogorsko društvo ni u kvantitativnom ni u kvalitativnom smislu, još dovoljno ne vrednuje funkciju žene u društvu. Stoga je neophodno da u kontinuitetu radimo na unapređenju prava žena i njihovom osnaživanju do potpune ravnopravnosti", navela je Vučinović.

Ona navodi da, "iako su postojećim izbornim zakonom učinjeni pomaci na zastupljenosti žena, sa kvotom od 30% ona ipak nije apsolutno osigurana."

"Takvo stanje se mora mijenjati. Vjerujem da dolazi vrijeme kada će se žene još snažnije povezivati, u cilju pravnog okvira ženskih prava, što bi u krajnjem rezultiralo većoj zastupljenosti žena na rukovodećim mjestima. U to ime svim građankama Crne Gore čestitam 8. Mart", saopštila je Vučinović.

,
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.