Vukčević: Za razvoj preduzetništva u CG, IRF plasirao više od 800 miliona eura
Zoran Vukčević, foto: Printscreen

Vukčević: Za razvoj preduzetništva u CG, IRF plasirao više od 800 miliona eura

IRF je od osnivanja u crnogorsku ekonomiju plasirao nešto više od 800 miliona eura, što je značajna podrška za razvoj preduzetništva. Posebno kada su u pitanju mikro, mala i srednja preduzeća, kaže prvi čovjek Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević.

On je istakao da je značajan porast plasmana u posljednje tri godine u odnosu na raniji period, kada je IRF za preduzetničke kredite godišnje izdvajao svega 20 do 30 miliona.

„Prošle godine je plasirano nešto više od 209 miliona eura. Najviše sredstava je plasirano u one sektore koji predstavljaju i prioritet razvoja Crne Gore-turizam, poljoprivreda, proizvodnja i usluge i tu smo se, prije svega, fokusirali još na neke nove sektore. Tu prije svega mislim na obnovljive izvore energije“, kazao je Vukčević u intervjuu za Novu M.

Navodeći da za ovu godinu IRF nudi 33 kreditne linije. 

„Imamo različiti asortiman tih kredita, koji su fokusirani na to da kredit mogu dobiti i početnici u biznisu, ali i postojeća preduzeća, koja imaju u planu da kroz svoje potencijale prerastu iz mikro u mala preduzeća ili ona preduzeća koja spadaju u mala da mogu prerasti u srednja. Dakle, imamo i različite kredite za različite sektore“, rekao je o

Upitan koje su prednosti garantnog fonda i kako će se koristiti Vukčević je odgovorio da će on funkcionisati na sljedećem principu, svi oni mladi ljudi, i oni koji imaju potencijala da se bave biznisom i svi preduzetnici koji su na samom početku svog poslovanja, prvih nekoliko godina, u prilici su da realizuju svoju biznis ideju na način da ne moraju da obezbijede stopostotno kolateral, nego do 50 odsto ukupnog iznosa kredita

Na pitanje koliko je procentualno loših kredita koje su odobrili, on je kazao da od ukupnog plasmana dva do pet odsto se kreću loši plasmani, što je kako kaže, veoma dobar rezultat i da je to je na evropskom nivou.

"Samo da uporedim, u bankarskom sektoru se taj procenat kreće od sedam, deset i više odsto“, rekao je Vukčević.

Vukčević ocijenio da je zabrinjavajuće što više mladih nije zainteresovano za pokretanje sopstvenog biznisa, te da bi trebalo još u osnovnim školama da nauče da razmišljaju preduzetnički.

„Postoji određeni broj mlađih ljudi, koji iskazuju neko interesovanje. Moj lični stav oko toga je da to nije dovoljno i da bi se, generalno, kao društvo, morali pozabaviti time da utičemo na poboljšanje ukupne preduzetničke kulture. Ja smatram da bi preuzetništvo trebalo uvesti još iz najranijeg doba obrazovanja, dakle, od prvog razreda osnovne škole“, istakao je Vukčević.

Upitn da li za sve one koji žele da se bave biznisom ima dovoljno mjesta u Crnoj Gori, Vukčević je objasnio da u biznisu uvijek postoji mjesto, svako može da nađe svoju tržišnu nišu ili može da nađe svoje mjesto pod tržišnim suncem, ali je prije svega tu važno da li vjerujete u sebe, da li vjerujete u to što želite da radite, da li je sigurno da ćete realizovati tu svoju biznis ideju.

"Plan za naredni period je održavanje nivoa kredita na godišnjem nivou, kao i uvođenje novih instrumenata, kako bi se dodatno obezbijedila podrška - i postojećim preduzetnicima i onima koji žele da budu preduzetnici. Nadamo se da će IRF nastaviti da bude glavna uzdanica razvoja crnogorskog preduzetništva", poručio je Vukčević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.