Vlada odlučila: Trgovine neće više raditi nedjeljom i praznicima!
Ilustracija

Vlada odlučila: Trgovine neće više raditi nedjeljom i praznicima!

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja.

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglašava neradnom a kroz Pravilnik o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta u kojima se nedeljom i u dane državnih i drugih praznika može obavljati trgovina na veliko i malo Ministarstvo ekonomije je donijelo rješenje za izuzetke.

"Kako se ovim zakonom uredjuje trgovina na malo i veliko, predlogom ovog zakona uvodi se novi član kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim u prodajnim objektima ili drugim prodajnim mjestima koji će biti utvrđeni propisom koji donosi Ministarstvo. Donošenje ovog Zakona ima za cilj unapredjenje položaja radnika u Crnoj Gori", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako su kazali na ovaj način se utiče pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

"Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedeljom, uvođenjem neradne nedelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom na to da će se isti preliti na ostale dane", neveli su iz Ministarstva ekonomije.

Zaključujući da Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a uvođenje neradne nedelje je podržano od strane Privredne komore Crne Gore, odnosno određenog broja poslodavaca kroz Odbor za trgovinu. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.