Zajednički centar za policijsku saradnju u Plavu obezbjeđuje stalnu razmjenu informacija od značaja
Sa sastanka

Zajednički centar za policijsku saradnju u Plavu obezbjeđuje stalnu razmjenu informacija od značaja

Delegacija Sektora granične policije Uprave policije Crne Gore održala je sastanak sa delegacijama graničnih policija Kosova i Albanije u Zajedničkom centru za policijsku saradnju u Plavu.

Na sastanku je konstatovano da Zajednički centar za policijsku saradnju u Plavu, u kojem su angažovani službenici graničnih policija Crne Gore, Albanije i Kosova, obezbjeđuje stalnu razmjenu informacija od značaja za zajedničko djelovanje u otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju prekograničnog kriminala.

"Zajednički centar ima veoma dobru i kvalitetnu saradnju i sa drugim centrima za policijsku saradnju u regionu i šire, a dosadašnja saradnja imala je konkretne i mjerljive rezultate. Dogovoreno je da se u narednom periodu nastave i zajedničke obuke i treninzi policijskih službenika iz ove tri države, kao i zajednički obilasci i kontrola granica", saopšteno je iz Uprave policije.

Sastanku su, ispred crnogorske granične policije, prisustvovali načelnik Odsjeka za nadzor državne granice Vojislav Dragović i predstavnik crnogorske policije u IPA projektu Nikola Rogošić.

Delegaciju kosovske policije činili su pomoćnik ministra policije Isa Ćemajlaj i direktor granične policije Šaban Guda, a albanske policije direktor za migracije Šaban Nedži i direktor granične policije Skadar, Krenar Mućo. Sastanku su takođe prisustvovali i međunarodni eksperti zaduženi za sprovođenje IPA projekta za borbu protiv teškog kriminala za Crnu Goru, Albaniju i Kosovo.

Zajednički centar za policijsku saradnju u Plavu je, kako podsjećaju iz policije, osnovan u maju 2017. godine, protokolom čiji su potpisnici ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Republike Albanije i Republike Kosovo.

"Potpisivanjem Poslovnika o radu Zajedničkog centra za policijsku saradnju u Plavu, u martu 2018. godine, dogovoreno je radno vrijeme 24/7 (24 časa sedam dana u nedjelji), a takođe su uređeni načini komunikacije, razmjene informacija, korišćenja uniforme i oružja, kućni red, odnosi među zaposlenima, korišćenja službenih prostorija, kao i druge relevantne činjenice bitne za efikasno funkcionisanje Zajedničkog centra. Zajednički centar je, između ostalog, zadužen za blagovremenu razmjenu informacija i podataka o trenutnom stanju i specifičnim događajima vezanim za graničnu kontrolu i prekogranični kriminal, saradnju između graničnih službi policijskih organizacija tri države, saradnju sa drugim centrima za policijsku saradnju kao i saradnju sa drugim nadležnim tijelima koja se bave ovim pitanjima u regionu i u državama članicama Evropske unije. Podršku u obezbjeđivanju uslova za realizaciju ovog projekta, podsjećamo, pružili su Međunarodna organizacija za migracije – IOM i Ambasada Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori", saopšteno je iz policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.