Od početka godine na Filipinima preminula 261 osoba
Foto: Ilustracija

Posljedica epidemije ospica

Od početka godine na Filipinima preminula 261 osoba

Više od 260 osoba preminulo je od početka godine od posljedica epidemije ospica na Filipinima, javlja Anadolija.

Prema podacima Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC), od početka godine na Filipinima je od posljedica ospica preminula 261 osoba i uglavnom se radi o djeci ispod pet godina.

Predsjednik Crvenog krsta na Filipinima Ričard Gordon upozorio je da je ugroženo i izloženo riziku oko 2,6 miliona djece. Prema njegovim riječima, volonteri Crvenog krsta obilaze sva područja na Filipinima kako bi došli do svakog djeteta koje nije vakcinisano. Podaci Ministarstva zdravstva govore da je zaraženo oko 16.340 osoba.

Zvaničnici su zabrinuti da bi se broj mrtvih mogao povećati. Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte upozorio je građane na epidemiju i pozvao na vakcinaciju.

Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom karakterističnog osipa koji se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima. Oboljeli se najčešće inficiraju morbilama udišući male kapljice koje iskašljava zaražena osoba.

Osoba inficirana virusom ospica zarazna je dva do četiri dana prije izbijanja osipa i ostaje zarazna sve dok osip ne nestane. Simptomi počinju desetak dana nakon infekcije, a najprije poraste temperatura, curi nos, nastupa grlobolja, podražajni kašalj i crvenilo očiju.

Od posljedica ospica na Filipinima više od 260 mrtvih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.