Počinje implementacija naredne faze Plana održive urbane mobilnosti
Sa sastanka

Počinje implementacija naredne faze Plana održive urbane mobilnosti

“Izuzetno smo zadovoljni što je Podgorica dobila tehničku i finansijsku podršku za izradu Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) jer ćemo na principima zaštite životne sredine, ekonomske isplativosti i energetske efikasnosti u sektoru transporta nastaviti intenzivno da radimo na zadovoljenju potreba građana Podgorice za organizovanom mobilnošću, a samim tim i većem kvalitetu života“, istakla je zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić.

To je saopštila na sastanku sa zamjenicom menadžera GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda i projekt menadžerom SUMPSECC-a Juliom Nagel i predstavnicom Kancelarije GIZ-a u Crnoj Gori Jasnom Sekulović.

Vujačić je naglasila da je dosadašnja uspješna saradnja sa partenrima na tom projektu najbolji putokaz da se i naredna faza implementacije SUMP-a uspješno nastavi kako bi zajednički doprinijeli realizaciji ključnih ciljeva projekta i stvaranju pretpostavki za održivi razvoj grada.

Ona je istakla da gradska uprava u tom dijelu svakodnevno posvećeno radi na podsticanju i promociji alternativnih vidova saobraćaja i unapređenju infrastrukture u cilju zaštite životne sredine, svjesni činjenice da je održiva mobilnost i primjena modela ekološkog i efikasnijeg transporta potreba današnjice.

Zamjenica menadžera GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda i projekt menadžer SUMPSECC Julia Nagel je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Glavnim gradom i iskazala uvjerenje da će i u narednom periodu nastaviti uspješno partnerstvo kroz realizaciju konkretnih planiranih aktivnosti u okviru druge faze projekta.

Ona je istakla da su u vezi sa tim već započete aktivnosti na organizovanju trodnevne radionice na kojoj će se diskutovati o procesu izrade SUMP-a, koracima u izradi,  definisanju zadataka i vremenskog okvira, kao i od drugim važnim smjernicama i pitanjima.

Podgorica je jedan od partnera u projektu: Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoisočne Evrope – Gradovi Jugoistočne Evrope zajedno prema održivom, čistom i energetski efikasnom transportu (SUMPSEECII), koji je finansijski podržan i odobren od strane njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. Projekat implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, cilj Projekta je razvoj energetski efikasnih, održivih i zelenih rješenja za prevoz u gradovima jugo-istočne Evrope korišćenjem dobre prakse iz EU/Njemačke (prenos znanja upotrebom mehanizama kao što su saradnja između gradova, P2P, mentorstvo, obuka, učenje kroz rad, itd.) i u skladu sa Energetskom strategijom EU 2030 i ciljevima održivog razvoja UN Agende 2030 (posebno Cilj 11 – Održivi gradovi i zajednice).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.