Foto:Pres služba Predsjednika

Đukanović uz najveće državne počasti dočekao predsjednika Grčke

"Na raspolaganju smo Crnoj Gori"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekao je uz najviše državne počasti grčkog kolegu Prokopisa Pavlopoulosa.

ukanoviPavlopoulos2

Susret sa Đukanovićem

Grčka je spremna da pomogne Crnoj Gori da implementira pravne tekovine Evropske unije (EU) u svoj sistem, poručio je danas predsjednik Grčke nakon sastanka sa Đukanovićem.

Pavlopoulos je istakao da su Grčka i Crna Gora od 2017. godine partneri u NATO-u, a da je vojna odbrambena saradnja počela 2007. godine. 

"Grčka daje značajan broj stipendija pitomcima koji se školuju na grčkim vojnim akademija. Mi, naravno, podržavamo postepeno pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, i uvijek smo vam na raspolaganju da joj pomognemo da implementira evropske pravne tekovine u svoj sistem", rekao je Pavlopoulos. 

Pavlopoulosizjava

Grčka će, kako je naveo, uvijek pomagati Crnu Goru pružajući joj stručnu i tehničku pomoć u organizaciji javne uprave. 

"I posebno u implementaciji onoga što pretpostavlja vladavinu prava", dodao je Pavlopoulos. 

On je još kazao da je Grčka za napredak svih zemalja Zapadnog Balkana ka EU. 

"Evropa ima potrebu za stvaranjem jednog krila Jugoistočne Evrope, jer bez tog krila ona ne može biti dovoljno jaka. Zbog toga želimo da i ostale zemlje regiona napreduju tako kako napreduje Crna Gora", kazao je Pavlopoulos. 

ukanoviPavlopoulosizjave1

On je istakao da sve države koje žele da postanu članice EU moraju da poštuju u potpunosti evropske pravne tekovine i međunarodno pravo. 

"Zbog toga narodi koji žele da uđu u EU moraju prvenstveno da riješe sve razmirice i nesuglasice koje imaju sa svojim susjedima. Evropa ne smije da bude prostor za te razmirice", poručio je Pavlopoulos. 

ukanoviizjava1

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je da Grčka pruža podršku u kontinuitetu kada je u pitanju evropska perspektiva Zapadnog Balkana. 

On je ocijenio da je od Samita EU 2003. godine, region značajno napredovao, i da imponuje to što podrška ne stiže samo od Grčke, nego i od ostalih članica EU. 

"U razgovoru smo dobili otvorene i prijateljske savjete kako postaviti strategije dalje i pune evropske integracije u vremenu koje nije redovno, jer se posljedice kriza na evropskom prostoru i te kako osjećaju", kazao je Đukanović. 

Crnogorski predsjednik je rekao da su danas potpisani ugovori u oblasti kulture i unutrašnjih poslova, a da je na sastanku razgovarano i o ekonomskoj, kao i o saradnji u oblasti pravosuđa. 

"Našim gostima sam saopštio da Crna Gora jeste najdinamičnija ekonomija regiona, i najvažnije je da to želimo da ostanemo", dodao je Đukanović. 

Pavlopoulos će se, tokom zvanične posjete našoj zemlji, sastati i sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

ukanoviPavlopoulos5

Grčki predsjednik dočeka uz najveće državne počasti

Tokom radne večere, sagovornici će razgovarati o bilateralnim odnosima i modalitetima za njihovo snaženje i produbljivanje, kao i o evropskim integracijama i situaciji u regionu.

Drugog dana posjete predsjednik Grčke održaće predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore na temu „Vladavina prava i evropske integracije“, nakon čega je predviđen obilazak kulturno istorijskih spomenika na Cetinju, kao i obilazak Muzeja grada Budve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.