Amfilohije:  Sada bi sinovi komunista htjeli da osnuju Crkvu u Crnoj Gori
Mitropolit Amfilohije

"Dobijanje autokefalnosti završena priča"

Amfilohije: Sada bi sinovi komunista htjeli da osnuju Crkvu u Crnoj Gori

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je u Parizu da je dobijanje autokefalnosti završena priča iako se autokefalci iz Crne Gore pozivaju na slučaj Ukrajine.

On je to kazao odgovarajući na pitanja, koja su se odnosila na dobijanje autokefalnosti, u okviru predavanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu na temu „Ustrojstvo Crkve: Pojam autokefalije i organizacija Pravoslavne crkve na Zapadu“.

Amfilohije je pojasnio da je ranije, kada su dodijeljivane autokefalije Pomjesnim crkvama, sav narod tog kraja – države pripadao toj Crkvi, i kao takav dobijao autokefaliju, a da sada imamo odluku Carigrada koja nije objedinila sve Ukrajince u jednu Crkvu, nego je taj raskol još više produbila:

„Konstatinovska epoha istorije Crkve je završena. Carigrad u svoje vrijeme je bio hrišćanska država – carstvo gdje je car igrao veliku ulogu u životu Crkve. Bugarska, Rusija i naša srednjevjekovna Srpska država, sav narod i vladari su bili hrišćani i na osnovu toga su dobijali tu samostolnost. “

Govoreći o tome da se potpuno promjenilo ustrojstvo društva i na Istoku i na Zapadu,Amfilohije je pojasnio da danas imamo sekularne države, koje nijesu hrišćanske, kao ni vladari i narod, te se ne može primjenjivati ono iz prošlosti na nešto što danas (ne)postoji. Kao primjer naveo je Crnu Goru u kojoj vladar predsjednik Milo Đukanović nije kršten i u kojoj se narod  u vrijeme komunizma otuđio od Crkve, ali joj se sada vraća.

„Nije to država kakva je bila Kraljevina Crna Gora, gdje je kralj bio kršten a pravoslavna vjera državna. Potpuno drugo ustrojstvo je bilo do 1918. godine. Sad hoće da crkve učini državnim, da uništi Crkvu i dovrši ono što je započeo komunizam. “, kazao je Amfilohije, prenosi sajt Mitropolije.

Dodao je da se i autokefalci iz Crne Gore sada pozivaju na slučaj Ukrajine.

„Nema toga više, to je završena priča. Takav je slučaj i sa Makedonijom, gdje je i prva crkva koju su komunisti osnovali. Sada bi sinovi komunista htjeli da osnuju Crkvu u Crnoj Gori. I ovo u Ukrajini, to je Lenjinova ideologija, Staljinova ideja o stvaranju modernih nacija kroz razbijanje moćne države“, zaključio je  Amfilohije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.