URA: Aktuelni zdravstveni sistem godinama na aparatima, u životu ga održavaju medicinski radnici

URA: Aktuelni zdravstveni sistem godinama na aparatima, u životu ga održavaju medicinski radnici

Podatak da su u posljednjih mjesec i po dana od infekcije virusom gripa tipa A i B preminule 22 osobe pokazuje da nas situacija u crnogorskom zdravstvu mora skupa zabrinuti, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Navode da su od ukupno 417 potvrđenih slučajeva gripa preminule  čak 22 osobe što znači više od 5% od ukupnog broja oboljelih.

“Ovaj podatak mora biti crveni alarm za sve odgovorne u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Jasno da je su nam neophodna mnogo veća ulaganja u zdravstvene kapacitete. Vlada i resorno ministarstvo, prije svega,  treba da obezbijede nova ulaganja u nedostajuću i zastarjelu medicinsku opremu, poboljšanje uslove rada medicinskih radnika kao i povećanje zarada u zdravstvenom sektoru. Osim toga povećanje broja oboljelih od sezonskog gripa pokazatelj je da su neophodne mnogo bolje edukacije stanovništva o mjerama prevencije gripa”, kažu oni.

Zamjeraju Vladi jer ne obezbjeđuje sredstva za izgradnju novog bloka kliničkog centra u Podgorici, i dodaju da je to očekivano jer se mnogi vladini zvaničnici i visoki državni funkcioneri ne liječe u Crnoj Gori.

“Javnost je nedavno upoznata sa činjenicom da je Klinički centar ostao citostatika 5-fluorouracil (5FU), koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od nekih vrsta kancera. Nažalost ovo nije prvi put pacijenti koji se liječe od najtežih bolesti ispaštaju zbog neodgovornog ponašanja nadležnih. Postojeći objekti klinike za infektivne bolesti su dotrajali i neadekvatni. Operacioni blok i intezivna njega u Kliničkom centru Crne Gore odavno ne zadovoljavaju moderne standarde organizacije, zbog nedostatka prostora, opreme i smještajnih kapaciteta. Sve to sa sobom nosi povećan rizik od širenja intrahospitalnih infekcija”, ukazuju iz URE.

Navode i da liste čekanja za preglede kod specijaliste nijesu smanjene i da se dešava da pacijent ni nakon tri mjeseca dolaska kod izabranog ljekara ne može da dobije pregled kod specijaliste, jer su termini navodno popunjeni.

Kažu i da zdravstveni sistem ne može biti dobar ako se 50% svih bolničkih pregleda i više od 60% operacija  u državi obavi u Kliničkom centru Crne Gore dok je poražavajuće da se u Kliničkom centru prosječno dnevno obavi više od 58 operacija, a u pojedinim opštim bolnicama manje od tri.

“Građanski pokret URA je u januaru 2018. godine predstavio program reforme sistema zdravstva pod nazivom „Zdravstvo za sve“. URA se zalaže da se što hitnije krene u projekat rekonstrukcija postojećeg Kliničkog centra i izgradanje II bloka Kliničkog centra sa većim smještajnim kapacitetima i novim operacionim salama za najsloženije zdravstvene programe. Državni prioritet mora biti i izgradnja Urgentnog centra sa smještajnim kapacitetima i operacionim salama, ali i izgradnja klinike za infektivne bolesti i nove klinike za mentalno zdravlje”, dodaju oni.

Zaključuju da je aktuelni zdravstveni sistem  godinama na aparatima, a u životu ga održavaju medicinski radnici kojima odaju priznanje što požrtvovanim radom i zalaganjem održavaju sistem uprkos činjenici da rade u lošim uslovima i da za svoj posao nisu adekvatno plaćeni.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.