8. mart bi mogao u Sloveniji postati državni praznik
ilustracija

8. mart bi mogao u Sloveniji postati državni praznik

Međunarodni dan žena, 8. mart mogao bi u Sloveniji postati državni praznik ako se usvoji inicijativa Socijalnih demokrata (SD), stranke u koalicionoj vladi premijera Marjana Šarca.

To je predlog ženskog foruma te stranke, čija je predsjednica Neva Grašič kaže da se time žele reafirmisati stalna borbu za ravnopravnost žena u društvu.

„Kad spominjemo borbu za ravnopravnost, onda govorimo o dostojnoj egzistenciji, ekonomskoj stabilnosti i zastrupljenosti na vodećim položajima i u politici“, rekla je u Grašić u srijedu na konferenciji za novinare.

Dan žena treba obilježavati ne samo simbolično, crvenim karanfilom, nego i borbom za bolje partnerstvo u društvu, za međugeneracijsku solidarnost i veće plate žena.

Potpredsjednik stranke Matjaž Nemec izjavio je da je rukovodstvo stranke saglasno s inicijativom ženskog foruma o Danu žena kao državnom prazniku. U Sloveniji je zakonom definisano 12 državnih praznika, pet nisu neradni, podsjeća Hina.

U stranci još nisu odlučili da li će koalicionim partnerima i vladi predložiti da državni praznik Dan žena bude radni ili neradni, ali kažu da im neradni praznik nije prioritet i pristali bi i na spomen-dan, prenose regionalni mediji pozivajući se na Fonet. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.