Albanci dali sebi oduška, u toj opštini se ne teži nikakvom unutrašnjem razgraničenju
Ramuš Tahiri

Tahiri o slavlju u Tuzima

Albanci dali sebi oduška, u toj opštini se ne teži nikakvom unutrašnjem razgraničenju

Prištinski politički analitičar Ramuš Tahiri, smatra da su Albanci nedjeljnom proslavom izborne pobjede Albanskog foruma u Tuzima, sa zastavama bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i pokličima njoj, dali sebi oduška, te da to ne treba da brine crnogorske građane.

„Posebno zbog toga što je to izraz oduška, a ne glavno obilježje albanske koalicije, koje nije u programu bilo koje partije u njoj – ni Demokratskog saveza, ni Albanske alternative, ni Demokratske unije Albanaca. One su sasvim u redu što se tiče njihovih programa i angažovanja, ali i doprinosa koji daju i u Ulcinju – gdje imaju većinu – i u Tuzima, i u cjelokupnoj Malesiji. Oni su odvajkada, što se tiče Crne Gore, njenog identiteta, bitisanja i državnosti – u redu. Mislim da ne treba davati previše značaja jednoj narodnoj manifestaciji, nego treba, za dobrobit svih građana, gledati u budućnost“, rekao je Tahiri Portalu Analitika.   

Albanci su, prema njegovim riječima, klicanjem bivšoj OVK željeli da se izjednače sa slobodarskim idejama albanskog naroda na Kosovu, koji je OVK oslobodila od srpskog režima. Na pitanje od čega bi Albanci trebalo da se oslobađaju u Crnoj Gori, Tahiri je odgovorio:

„Albanci su, shodno Ustavu i zakonima, ravnopravni građani Crne Gore. Učestvovali su na referendumu (2006. godine), imaju svoja nacionalna obilježja i kao ravnopravni djeluju u okviru institucija. Najvažnije je upravo da u institucijama Crne Gore djeluju shodno Ustavu i zakonima, i da ih poštuju“.

Ocijenio je da je proslava u Tuzima bila nacionalna ili nacionalistička – zavisno s koje strane se gleda.

"Albanci su Albanci, i oni nisu ništa drukčiji od onih iz Albanije, s Kosova ili od bilo kog drugog dijela albanskog naroda. Oni su, po mom mišljenju, proslavljali pobjedu svojim nacionalnim simbolima, zbog toga što – kao i Crnogorci, Srbi, Hrvati ili Makedonci – imaju nacionalne simbole koji se poklapaju s obilježjima njihovih država. Skandiranjem OVK željeli su vjerovatno da se izjednače sa slobodarskim idejama – kako oni kažu ili kako jeste – porobljenog albanskog naroda na Kosovu, koji se pomoću svoje oslobodilačke armije oslobodio od, kako je rekao i (Aleksandar) Vučić, 150-godišnjeg srpskog režima.", kazao je Tahiri.

Prosloava u Tuzima ne bi trebalo da brine građane Crne Gore, jer kako navodi Tahiri, niko ovu manifestaciju u Tuzima ne uzima kao glavnu odliku albanske koalicije, već uzimaju njihov partijski program.

"Na bilo kojem javnom skupu uvijek ima više oduška nego što treba, i Albanci su zbog pobjede na izborima to osjetili. U toj opštini se ne teži nikakvom unutrašnjem razgraničenju između naroda koji tu žive. Vidjećete da će, kad budu izabrani predsjednik i ostali funkcioneri u opštini, doći do razdora. To je naš balkanski – ali i crnogorski i albanski – mentalitet. Mislim da ne treba davati previše značaja jednoj narodnoj manifestaciji, nego treba, za dobrobit svih građana, gledati u budućnost.", kazao je Tahiri za portal Analitiku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.