Naučnici potvrdili: Odlazak na posao prije 10 sati ujutru ima efekte kao mučenje
Foto: Shutterstock

Naučnici potvrdili: Odlazak na posao prije 10 sati ujutru ima efekte kao mučenje

Forsiranjem da se svaki dan budimo ranije nego što su naši organi i mozak spremni, znači da se borimo protiv našeg unutrašenjeg časovnika i to ima loše posledice po naše zdravlje.

Naučnik sa Univerziteta u Oksfordu, Dr Pol Keli je nedavno otkrio nešto što vjerovatno utiče na većinu nas.

Ispitao je oblike mučenja u današnjem - modernom dobu, i otkrio da je buđenje i odlazak na posao prije 10 sati ujutro najčešći vid mučenja od svih.

Dr Keli kaže da svako od nas ima svoj "tjelesni sat", poznatiji kao cirkadijalni ritam. 

Ovaj tjelesni časovnik je unaprijed programiran i ne može se promijeniti, tako da forsiranjem da se svaki dan budimo ranije nego što su naši organi i mozak spremni, znači da se borimo protiv našeg unutrašenjeg časovnika i to ima loše posledice po naše zdravlje. 

7261bdb07d84d0c0cf33

Foto: Ilustracija

Dr Keli vjeruje da je nedostatak sna internacionalni problem i da, kao što je pomenuto ranije, može biti opasno po naše zdravlje. Na primjer, početak rada na poslu prije 10 ujutru može dovesti do lišavanja od sna i emocionalnog i fizičkog stresa, koji opet mogu dovesti do još opasnijih zdravstvenih rizika. 

On je svoju teoriju testirao u jednoj školi u Velikoj Britaniji gdje je pomjerio početak časova sa 8.30 na 10 ujutru. Došao je do zaključaka da su se nakon nekog vremena popravili nivo prisustva na časovima i generalna produktivnost učenika. Boljitak je uočen i na ocjenama učenika. 

I zbog čega se onda i dalje mučimo? 

Pa, osmočasovni radni dani su stvoreni početkom 20. vijeka da bi se maksimizovala produktivnost fabrika. Oni nisu uzeli u obzir ljudski tjelesni sat, koji, naravno, treba da bude usklađen sa sunčevom svjetlošću, a ne sa rasporedom šefova.

Nažalost, još uvijek smo zaglavljeni u starom sistemu i ne razmišljamo o tome šta naše tijelo prirodno želi. Kada bi svi slušali svoja tijela i prirodno se probudili, njihov bi rad bio mnogo produktivniji i usredsređeniji, i sveukupno bi bili srećniji.

Stil

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.