Tusk: Protesti nešto normalno, od suštinskog interesa za Crnu Goru da se svi problemi razjasne
Foto:Pres služba Predsjednika

Susret sa Đukanovićem

Tusk: Protesti nešto normalno, od suštinskog interesa za Crnu Goru da se svi problemi razjasne

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanovič ocijenio je tokom susreta sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom kazao da je budućnost Zapadnog Balkana bez alternative - evropska i evroatlantska

Đukanović je istakao da Zapadni Balkan nema privilegiju da ima drugi izbor, imajući u vidu istorijsko nasljeđe koje nas upućuje da je između evropske i evroatlanstke perspektive regiona i njene stabilnosti znak jednakosti.

Kako je kazao, u tom kontekstu, Crna Gora kreira svoju državnu politiku kao promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti u regionu..

„Balkan je predugo van Evrope i jedini put za Region je integracija. Crna Gora to u potpunosti razumije i zato i predano radimo i na realizaciji tog strateškog cilja uz, ekonomski rast i razvoj i podizanje kvaliteta života naših građana", poručio je predsjednik Crne Gore.

On je u razgovoru sa predsjednikom Evropskog savjeta, pozdravljajući Sporazum Skoplja i Atine, istakao značaj političke volje i benefita za sve strane u procesu za razrješavanje tako teških pitanja, što može biti podsticaj i za regulisanje odnosa Beograda i Prištine, kao i za funkcionalnost BiH.

"Obraćajući se predsjedniku Đukanoviću, Tusk je istakao da je njihovo prijateljstvo postalo već tradicija, kao i da je po njemu politika proširenja vrhovni prioritet ne samo kad je Crna Gora u pitanju, nego region u cjelilini, i u tom pogledu ništa se nije promijenilo od strane evropskih institucija. Osvrćući se na napredak Crne Gore, on je istakao da je mišljenje u Briselu i u nacionalnim prijestonicama i dalje veoma pozitivno", navodi se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.

ukanoviTusk3

Komentarišući aktuelne prilike u regionu i u Crnoj Gori, Tusk je ocijenio da su protesti nešto normalno i tipično za demokratsko društvo.

"To nije problem, to je dio normalnog funkcionisanja demokratskog društva",  kazao je Tusk te dodao da je od suštinskog interesa za Crnu Goru da se svi problemi razjasne.

Istakao je da su podržavaocima politike proširenja potrebni dobri argumenti za dalji napredak u integracijama.

Đukanović i Tusk su se saglasili da su i problemi sa kojima se suočava Crna Gora i zemlje regiona, prilika za dalje snaženje i izgradnju efikasnih državnih institucija, vladavine prava, što je najbolja preporuka za napredak u integracijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.