Majke ostavili bez centa dok neko zarađuje 60.000 eura mjesečno
Sa protesta majki, arhiva

Novi protest 8. marta

Majke ostavili bez centa dok neko zarađuje 60.000 eura mjesečno

Bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece pozvale su građane da im se pridruže na protestu koji će biti održan u petak, sa početkom u 13 časova ispred Skupštine Crne Gore.

Majke poručuju da moraju da brane svoju čast i dostojanstvo činjenicama i Ustavom.

„Eto nas opet! Na stotu godišnjicu obilježavanja 8. marta, praznika žena u Crnoj Gori! Na ulici! U odbranu pravde, prava i dostojanstva. Eto koliko smo odmakli od početka XX vijeka. Sasvim bi bilo logično da na ovaj dan budemo na ulici, ali da sa ponosom pričamo kako je u Crnoj Gori žena, majka, zaštićena u svakom pogledu. Prvo u porodici, a zatim na svakom drugom mjestu. Najviše od institucija države! A mi smo dočekale da nas sa najviših državnih instanci nazivaju bombama, monstrumima najboljeg ikada donesenog zakona, babama, i zamislite „CRVENIM KMERIMA!„, saopšteno je iz Koordinacionog odbora.

Sve zato što su, dodaje se, samo ustale u odbranu onoga što su im omogućili ti isti što nas tako nazivaju.

"Tako što su poštujući Ustav Crne Gore, dozvolili da 22.000 majki uzmu stečeno pravo u svoje ruke, a onda im ne poštujući zakon, oduzeli isto pravo na najbeskrupulozniji način, ostavljajući ih bez centa, dok istovremeno neko u ovoj državi može za samo jedan mjesec da ostvari zaradu od 60 000 eura?“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnica majki, Željka Savković kazala je da na žalost moraju da brane svoju čast i dostojanstvo činjenicama i Ustavom Crne Gore, umjesto da proslavljaju osmi mart tako što će veličati uspjehe jedne države i vlasti koja je obezbijedila sve moguće privilegije jednoj ženi i majki.

Ona je pitala u kakvom su položaju sve druge žene u Crnoj Gori, ako su majke morale prije dvije godine da ustanu i dignu glas kako bi odbranile doživotno stečeno pravo, koje im je, kako je navela, garantovano Ustavom i koje ne može biti stavljeno na glasanje retroaktivno.

"Zamislite u kakvom je položaju ona žena koja živi na selu, ima 10oro djece i nema nikakvu naknadu, u kakom su položaju samohrane majke, penzionerke, one koje ne mogu da ostvare majčinstvo i koje su očigledno na margini svih dešavanja u Crnoj Gori", upitala je Savković.

Ona je istakla da treba upamtiti da su majke ustajući u odbranu za svoje stečeno pravo stale u odbranu svake majke i svake žene u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.