Italijanski premijer u Beogradu: Priština da ukine takse, podrška regionu na putu ka EU

Italijanski premijer u Beogradu: Priština da ukine takse, podrška regionu na putu ka EU

Premijer Italije Đuzepe Konte izjavio je danas u Beogradu da Priština treba povući takse na srpsku robu i uložiti napor da se nastavi dijalog po pitanju Kosova, istovremeno izrazivši nadu Italije da će kompromis po tom pitanju biti veoma brzo postignut.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Konte je iskazao veliku podršku Vučićevim naporima u vezi s Kosovom.

"Smatram da Priština treba da pokaže neophodnu obavezu i napor da obnovi pregovore, da povuče takse, a mi se nadamo da će taj kompromis biti veoma brzo postignut", naveo je on.

Kako je rekao, Italija želi i nada se da će u narednom periodu vladati perspektiva mira u regiona, a što će doprinijeti vrijednostima Evrope.

Konte je ocijenio i da rat porezima nikome ne donosi dobro.

"To isto važi i za dijalog Beograda i Prištine, mjere uvođenja poreza ne vode naprijed ni na jednu stranu", dodao je.

Prema njegovim riječima, jedini način da se ubrza put Srbije ka Evropskoj uniji je dijalog.

"Sve strane moraju da budu mudre i ističem još jednom izuzetno je bila mudra odluka srpske vlade u odnosu na takse", kazao je.

Premijer Italije je potvdio podršku te zemlje na evropskom putu Srbije i najavio i da će pričati s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini o tome na koji način Italija "kao ambasador Srbije na putu ka EU" može realno i konkretno da zastupa Srbiju.

"Uloga Italije u Srbiji i na Balkanu je uloga koja treba da podrži bezbjednost i rast, kako socijalni tako i privredni, a oba su potrebna", istakao je.

On je naveo i da potvrđuje prioritet koji Srbija ima u očima Italije, kao i važnost evropske perspektive čitavog regiona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su danas potvrđeni dobri i prijateljski bilateralni odnosi dvije zemlje, zahvalivši što je Konte pružio podršku evropskom putu Srbije.

Vučić je ponovio da je spreman za razgovore koji bi "možda u budućnosti vodili nekom kompromisnom rješenju", ali kada Priština ukine takse.

"Mi smo spremni za razgovore koji bi možda u budućnosti vodili nekom kompromisnom rješenju, da li će ili neće mnogo, mnogo, mnogo puta je pred nama, ali je uvijek bitno razgovarati o putevima koji vode ka kompromisu, a ne ka sukobima", naveo je.

Kako je ocijenio, Italija jeste priznala Kosovo, ali ima mnogo razumijevanja prema Srbiji po tom pitanju.

"Nama nema ulaska u EU dok mi ne postignemo sporazum ovakav ili onakav po pitanju normalizacije odnosa, to je uslov bez koga mi nećemo biti dio EU", izjavio je Vučić.

Konte, koji prvi put boravi u Beogradu, prethodno se sastao i s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.