Niski muškarci ranjiviji ali i skloniji agresiji
ilustracija

Napoleonov kompleks

Niski muškarci ranjiviji ali i skloniji agresiji

Nedavna studija Centra za kontrolu bolesti u Atlanti pokazala je da su niži muškarci ranjiviji ali i skloniji agresiji, paranoji i nasilnom ponašanju.

U istraživanju je učestvovalo 600 muškaraca, između 18 i 50 godina, i zaključeno je da kod osoba, koje se osjećaju manje muževno, postoji triput veća vjerovatnoća da počine nasilje ili neko kriminalno djelo.

Naučnici objašnjavaju da je to posledica stresa koja niske muškarce podstiče na agresiju, što je poznato kao Napoleonov kompleks.

S druge strane, naučnici ističu da ovo treba prihvatiti sa rezervom, jer su ranija istraživanja pokazala da niske osobe rjeđe gube nerve u odnosu na muškarce prosječne visine.

Tokom istraživanja mjerili su se otkucaji srca i reakcije ljudi, pa se došlo do zaključka da su se viši mušarci brže i češće nervirali u odnosu na one nižeg rasta, prenose Novosti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.