Brisel zabrinut zbog kredita koje balkanske zemlje uzimaju iz Kine
Johanes Han

"Precijenili Rusiju, potcijenili Kinu?"

Brisel zabrinut zbog kredita koje balkanske zemlje uzimaju iz Kine

Evropski komesar za proširenje Johanes Han u intervjuu za "Fajnenšl tajms" kaže da je Brisel potcijenio uticaj Kine na Balkanu. Ističe da je zabrinut zbog kredita koje balkanske zemlje uzimaju iz Pekinga.

Johanes Han je je istakao da neke balkanske države uzimaju velike kredite iz Kine za infrastrukturne projekte što, kako tvrdi, povećava rizik za dugoročniju štetu u njihovim slabim ekonomijama.

"Kina nikada nije vodila računa o tome da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. Ako ne može da plati, postoje pritisci da se projekti prebace u kinesko vlasništvo", naveo je Han, prenosi Tanjug.

Dodao je da Evropejci možda nisu najbrži, možda zahtijevaju više od drugih, ali su najpošteniji partneri na kraju.

Han je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" naveo zabrinutost zbog uticaja Pekinga koji bi mogao predstavljati dodatni izvor nestabilnosti, prenosi MIA.

"Možda smo precijenili Rusiju, a potcijenili Kinu, a objema treba da damo adekvatno mjesto", poručio je Han.

Britanski list piše da Kina u poslednje vrijeme znatno investira na Balkanu u okviru platforme "16+1" u kome je uključeno i 11 zemalja-članica EU i pet država koje nisu članice - Sjeverna Makedonija, Albanija, BiH, Crna Gora, i Srbija.

Prema podacima Centra za strateške međunarodne studije, više od polovine od ukupno 9,4 milijardi dolara koji su uložene u 16 zemalja u 2016. i 2017. su namijenjene zemljama koje nisu članice Unije.

Han je naveo da su Češka i Poljska postale pažljivije kada je riječ o kineskim investicijama, nakon optužbi SAD za špijunažu kineske kompanije Huavej.

Han je, komentarišući politiku na Balkanu, rekao da očekuje da će Prespanski sporazum koji je nedavno potpisan između Grčke i Sjeverne Makedonije proizvesti domino-efekat u cijelom regionu.

Tanjug/Rts

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.