Prilikom bodovanja ponuda za zakup plaža ne treba vrednovati reference i iskustvo
Sa konferencije, foto:Pr Centar

Prilikom bodovanja ponuda za zakup plaža ne treba vrednovati reference i iskustvo

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ne bi trebalo da, prilikom bodovanja ponuda za zakup plaža, vrednuje reference i iskustva, jer reference kao naknadu za korišćenje državne imovine ne poznaje nijedan zakon u Crnoj Gori.

To je na pres konferenciji kazao predstavnik Grupe građana „Građanska akcija“, Božidar Vujičić, navodeći da je jedan od dokaza da je Crna Gora „zemlja sistemske korupcije“ i taj što Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, uz saglasnost Vlade, pri bodovanju ponuda za zakup plaža, ranijm zakupcima, kako je pojasnio, pored bodova na osnovnu novčane ponude vrednuje i bodove na osnovu referenci i iskustva.

„Od maksimalnih stotinu bodova, raniji zakupci mogu dobiti 45 na osnovu referenci i iskustva. Ponuđači koji ranije nisu bili zakupci mogu dobiti bodove samo na osnovu novčane ponude i to maksimalno 55 bodova“, rekao je Vujičić u PR Centru.

On je rekao da će raniji zakupac, ako za zakup plaže ponudi pet hijada eura dobiti 11 bodova „i ako na osnovu reference ima 45 bodova, imaće ukupno 56 bodova“.

„Ako za zakup iste plaže ponudu od 25 hiljada eura da ponuđač, koji nije ranije bio zakupac dobiće maksimalno 55 bodova. Za Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Vladu je, dakle, bolja ponuda ranijeg zakupca koji je za zakup ponudio pet hiljada, nego ponuda od 25 hiljada eura, koju je ponudio ponuđač bez referenci“, rekao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, reference kao naknadu za korišćenje državne imovine ne poznaje nijedan zakon u Crnoj Gori.

„Reference je izmislio Upravni odbor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, a saglasnost je dala Vlada, kojoj zakoni ništa ne znače, jer nema ko da je kontroliše. Ta Vlada je nelegalna jer je izabrana od neustavne Skupštine. A Skupština je  neustavna jer je stvorena visokom korupcijom predsjednika političkih partija i diskriminacijom pasivnog biračkog prava“, smatra Vujičić.

Građanska akcija je, kako je rekao, podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu, Incijativu Ustavnom sudu za ocjenu zakonitosti odluke Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Inicijativu Agenciji za zaštitu konkurencije, kao i pritužbu Zaštitniku ljudskih prava „zbog osionog ponašanja Upravnog odbora i Vlade“.

„Zarobljene institucije su prsti iste šake i osnovni im je zadatak da sačuvaju svog poslodavca, odnosno neustavnu Skupštinu Crne Gore, a ne da štite prava građana. Ovo obraćanje institucijama nema za cilj da probudi savjest kod korumpiranih institucija, već ima za cilj da, na primjeru izdavanja plaža u zakup, ukaže javnosti da je crnogorsko društvo zarobljeno“, smatra Vujičić.

Zbog toga su, kako je rekao, građanski protesti jedino rješenje koje može omogućiti crnogorskom društvu da dobije ustavnu i narodnu Skupštinu, bez diskriminacije biračkog prava i sa pravom birača na neposredan izbor poslanika.

„Pozivam sve građane i građanke, koji smatraju da bez jednakog biračkog prava nema fer izbora da se priključe građanskim protestima i povrate suverenitet za sebe i svoju djecu, koji im je u Crnoj Gori ukrala neustavna Skupština“, poručio je Vujičić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.