Brisel

Đukanović sa Stoltenbergom: Crna Gora potvrđuje da je odgovorna članica NATO-a(FOTO)(VIDEO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se jutros u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Nakon sastanka on je saopštio da Crna Gora potvrđuje da je odgovorna članica NATO saveza i da nastavlja da igra svoju važnu ulogu širenja kulture euroatlanskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana.

Đukanović se zahvalio za riječi dobrodošlice  u sjedištu NATO-a, i istakao da mu je veliko zadovoljstvo da održava kontinuiran dijalog.

"Posebno se radujem da imamo frekventan dijalog u ovoj jubilarnoj godini. Ovo je 70. godina formiranja NATO-a, 70. godina kojih su potvrdili da je NATO veoma pouzdan oslonac stabilnosti za Evropu i euroatlansku zajednicu.Vjerujem, kao što ste napomenulli, da ćemo na našem sastanku u decembru mjesecu ove godine u Londonu zapravo potvrditi one vrijednosti  na kojima je NATO nastao i na kojima je prethodnih 70. godina funkcionisao NATO i potvrditi opredjeljenje da i dalje NATO činimo  važnim osloncem globalne stabilnosti", kazao je predsjednik Crne Gore u Briselu.

On se zahvalio i za riječi priznanja za kako je kazao dvogodišnje iskustvo sa Crnom Gorom, najmlađom članicom NATO-a.

"Kao što sam kazao, mi snažno vjerujemo u ono što je tekovima evroatlanskog saveza u periodu posle drugog svjetskog rata i trudimo se da kao najmlađa članica doprinosimo u mogućoj mjeri dograditi vrijednosti.To smo radili, prije svega očuvanjem i unaprjeđenjem vlastite stabilnosti i istovremeno promocijom evropskog sistema vrijednosti u jednom regionu kakav je Zapadni Balkan sa reputacijom nestabilnog evropskog regiona. Čini nam se da to radimo dosta dobro i o tome svjedoči danas, čini mi se pouzdanija stabilnost našeg regiona i pouzdanija evropska perspektiva svih zemalja regiona", kazao je Đukanović.

ukanoviStoltenberg4

Istakao je da Crna Gora kao zemlja članica odgovorno preuzima i realizuje preuzete obaveze.

"Želim sa zadovoljstvom da vam potvrdim da poštujemo dinamički plan preuzimanja ravnomjernijeg tereta odgovornosti u finansiranju NATO-a. Kao što znate, taj Nacionalni plan je ovdje dostavljen  i ja sam spreman da i ovdje ponovim da ćemo u cjelosti poštovati odredbe Plana, a vjerujem da ćemo zahvaljujući jednom dinamičnom rastu BDP biti u mogućnosti da i prije predviđenih rokova preuzmemo punu odgovornost koja se podrazumijeva za svaku zemlju članicu", kazao je Đukanović.

Osim toga kazao je i da naša zemlja odgovorno ispunjava sve obaveze u međunarodnim misijama.

"Jer se broj naših predstavnika u međunarodnim i NATO misijama širi, tako da smo tokom prethodne godine  preuzeli i nove odgovornosti i na Kosovu i u Letoniji, da smo takođe preuzeli obavezu i proslijedili predlog odluke Parlamentu na usvajanje oko našeg učešća u NATO misiji u Iraku. Zahvaljujući svemu tome, mogu da kažem da Crna Gora potvrđuje da je odgovorna članica NATO saveza nastavlja da igra svoju važnu ulogu širenja kulture euroatlanskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana", dodao je predsjednik države.

ukanoviStoltenberg3

On je zahvalio NATO-u na istrajnosti da pomogne da dođe do sporazuma između Makedonije i Grčke.

To smatra kako je istakao, jako važnim prilogom regionalne stabilnosti.

"Kao što ste kazali, time je otvorena jasna perspektiva NATO članstva za Makedoniju. Želeći da upravo pokažemo da efikasno radimo u realizaciji politike otvorenih vrata. Mi smo jedna od prvih četiri, pet zemalja članica NATO-a koja je ratifikovala Pristupni protokol za Makedoniju i radujemo se da u bliskoj perspektivi  Crna Gora više neće biti najmlađa članica NATO-a", naveo je Đukanović. 

Misli da treba raditi na rješavanju preostalih problema u regionu.

"Čini mi se da iskustvo u rješavanju problema Makedonije i Grčke može biti veoma blagotvorno u rješavanju i drugog problema slične naravi, a to je između Beograda i Prištine. Kao odgovoran susjed i zainteresovan susjed za pozitivno rješenje tog problema radimo sa namjerom da pomognemo da dodđemo do jednog pozitivnog epologa u tom dijalogu i vjerujem da je to moguće i pozivam da NATO nastavi sa svojim angažmanom u našem region i da u saradni sa Evropskom unijom nastavi da daje doprinos onome što će se pokazati kao jedina pouzdana formula stabilnosti Zapadnog Balkana.Naše je uvjerenje i više puta sam ga podijelio sa Vama, da se između članstva svake od naših zemalja u Evropskoj uniji i svake, ili gotovo svake u NATO savezu i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana može povući znak jednakosti", kazao je Đukanović.

Dodao je da je svjestan da postoje i treće zainteresovane strane za Zapadni Balkam.

"Na neki način to smatramo legitimnim interesovanjem, ne uvijek i legitimnim mjerama kojima se to interesovanje potkrepljuje u našem regionu.U konačnom, imamo ta iskustva iz 2016. godine o kojima smo više puta pričali, ali želim da potvrdim da smo jako spremni, a vjerujem da smo i pokazali sposobnost bez obzira na jačinu, da vrlo istrajno i vrlo hrabro branimo svoje pravo da suvereno biramo svoj put u budućnost i da jednako tako odlučno i hrabro branimo svoj izbor, a to je da Crnu Goru u punoj mjeri učinimo dijelom savremene evropske e evroatlanske civilizacije i da do kraja implementiramo evropski sistem vrijednosti, ne samo u našoj zemlji nego da budemo onaj važan podsticaj svim drugim društvima u regionu Zapadnog Balkana, jer jedino na taj način vidimo pouzdanu sigurnost i unaprijeđeni kvalitet života za sve ljude u našem region", zaključio je Đukanović.

 

On je u Brisel otputovao juče, na poziv predsjedavajućeg Evropske jevrejske asocijacije rabina Menahima Margolina, gdje će govoriti na sastanku borda ove asocijacije o crnogorskom modelu međunacionalnih i međuvjerskih odnosa, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Na svečanoj ceremoniji u njegovu čast, rabin Margolin će, u prisustvu predstavnika Evropskog parlamenta, Evropskog savjeta i Evropske komisije, kao i evropskih jevrejskih zajednica, predsjedniku Đukanoviću uručiti „Evropsku nagradu Kralj David“, najveće priznanje koje Jevrejska evropska asocijacija dodjeljuje istaknutim ličnostima", navodi se u saopštenju.

 Đukanović će boravak u Briselu iskoristiti i za sastanak sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, s kojim će razgovarati o pitanjima vezanim za pregovarački proces sa EU, kao i o aktuelnim procesima u Crnoj Gori i u regionu.

Osim toga, on će imati i susret sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, na čijem dnevnom redu će biti i neke od ovih tema, najavljeno je juče iz kabineta Đukanovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.