Crna Gora primjer u regionu kada su u pitanju međuvjerski i međunacionalni sklad
Bošković i Ozan

Ozan kod Boškovića

Crna Gora primjer u regionu kada su u pitanju međuvjerski i međunacionalni sklad

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa novoimenovanom ambasadorkom Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan.

Bošković se kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Republika Turska pruža Crnoj Gori u procesu modernizacije kapaciteta Vojske Crne Gore i unapređenju ljudskih resursa u domenu odbrane, ističući značaj nedavno potpisanog međuvladinog Sporazuma o nabavci uniforme za potrebe Vojske Crne Gore.

On je kako se dodaje, naglasio značaj obuka oficirskog i podoficirskog kadra u centrima za obuku Oružanih snaga Republike Turske i iskazao posebno zadovoljstvo inicijalnim dogovorom o mogućnosti školovanja crnogorskih kadeta na vojnim akademija u Turskoj.

Ministar je informisao ambasadorku o prioritetima i obavezama Crne Gore u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti i upoznao je sa progresom implementacije ciljeva sposobnosti.

Bošković je izdvojio usaglašavanje strateških dokumenata, usvajanje i ratifikovanje standarda odbrane, nastavak procesa modernizacije VCG i uspostavljanje misije Air Policing. On je naglasio da će Crna Gora ostati posvećena aktivnom doprinosu borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti.

Ozan je iskazala zadovoljstvo kvalitetnom bilateralnom saradnjom u oblasti odbrane, kao i spremnost da tokom svog mandata doprinese njenom daljem jačanju.

"Ona je kazala da se zemlje ovog regiona suočavaju sa sličnim bezbjednosnim izazovima i da se jedino integrisanim djelovanjem i razmjenom informacija može doprinijeti bezbjednijem okruženju", saopšteno je.

Ambasadorka je navela da Crna Gora predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju međuvjerski i međunacionalni sklad kao i kad su u pitanju evropske i evroatlantske integracije što našu zemlju, kako je dodala, preporučuje za pouzdanog saveznika u brojnim bilateralnim i multilateralnim projektima i inicijativama.

Ozan je primio i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić. On je informisao sagovornicu o doprinosu Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti i angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u NATO komandnoj strukturi.

Sastancima je prisustvovao i izaslanik odbrane Republike Turske u Crnoj Gori, pukovnik Sakir Cumhur Somer.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.