Kajli Džener postala najmlađa milijarderka na svijetu: Zaradila bogatstvo na kozmetici
Kajli Džener

Kajli Džener postala najmlađa milijarderka na svijetu: Zaradila bogatstvo na kozmetici

Najmlađa preduzetnica iz klana Kardašijanovih zaradila je bogatstvo na kozmetici.

Kajli Džener postala je najmlađa milijarderka na svijetu koja je sama zaradila novac, pokazala je Forbsova lista milijardera. 

Najmlađa preduzetnica iz klana Kardašijanovih bogatstvo zarađuje na kozmetici. 

kyliejenner

Kajli, koja ima 21 godinu, osnovala je kompaniju Kajli Kozmetiks [Kylie Cosmetics] prije tri godine. Procjenjuje se da je prošle godine kompanija zaradila 360 miliona dolara. 

Džener je prestigla i osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga koji je postao milijarder sa 23 godine. 

"Nisam imala očekivanja. Nisam predvidela budućnost. Ali dobar je osjećaj", rekla je Džener za Forbs.

22a5461b5a59433e830ce3dd2b14a286orig

Forbsova lista otkriva da je osnivač Amazona Džef Bezos i dalje najbogatiji čovjek na svijetu.

Njegovo bogatstvo procenjuje se na 131 milijardu dolara, 19 milijardi više nego 2018. godine. 

Ukupno bogatstvo milijardera na listi procjenjuje se na 8.7 biliona dolara, dok je prošle godine bilo procijenjeno na 9.1 biliona. 

Jedan od onih čije se bogatstvo smanjilo je osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg.

zakerberg

On je izgubio oko 8.7 milijardi i sada se njegova imovina procenjuje na 62.3 milijarde.

Njegove dionice u Fejsbuku izgubile su trećinu vrijednosti u trenutku kada se kompanija suočila sa istragama o curenju privatnih podataka korisnika. 

Bezos je profitirao na dionicama Amazona, pa je razlika u vrijednosti imovine prvog na listi i drugog - Bila Gejtsa - ove godine malo veća. Gejts je ipak uvećao svoje bogatstvo sa 90 na 96.5 milijardi dolara. 

Od svih milijardera na listi, samo 252 su žene. Među ženama koje su same stekle imovinu, najbogatija je Vu Jajun iz Kine koja se bavi trgovinom nekretninama i čije se bogatstvo procenjuje na 9.4 milijarde dolara. 

Broj žena na listi koje su same zaradile novac porastao je na 72. Prošle godine - bilo ih je 56.

Forbsova lista milijardera pokazuje vrijednost imovine 8. februara 2019. godine. Magazin koristi podatke sa berze i kursne liste od tog dana iz cijelog svijeta. 

Prema Forbsu, broj milijardera je smanjen - 2.153 milijardera su na listi 2019. godine, a 2018. godine bilo ih je 2.208. Ovo djelimično objašnjava i zašto je njihovo prosječno neto bogatstvo procijenjeno na 4 milijarde, dok je prošle godine prosjek bio 4.1. 

Forbs je procijenio i da je 994 milijardera ove godine izgubilo dio sopstvenog bogatstva u prethodnih 12 mjeseci. 

"Preduzetnici nalaze nove načine da se obogate", kaže Luisa Krol, zamjenica urednika u Forbsu. 

Jedna od najplaćenijih žena na listi je Safra Kac iz softverske kompanije Orakl. Kac se na listi našla prvi put.

Najviše milijardera je iz Sjedinjenih Američkih Država - njih 607, a zatim iz Kine - 324. Lista kineskih milijardera značajno se promijenila - na njoj su 44 nova imena, a 102 osobe izgubile su mjesto na listi.

Evropski milijarderi izgubili su dio bogatstva ѕbog slabljenja eura. Samo dva milijardera iz Evrope su među 20 najbogatijih osoba na svijetu - Bernard Arnault, četvrti na listi, rukovodilac francuske kompanije LVMN i Amancio Ortega - šesti na listi - osnivač grupe Inditeks koja je vlasnik brendova poput Zare. 

Forbs kaže da je 247 osoba koje su prošle godine bili na listi izgubilo status milijardera. Među njima su Domeniko Dolče i Stefano Gabana, modni kreatori i osnivači Dolče i Gabane.

Izvor: BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.