Održana Skupština CIVINET: Tivat nastavlja da unapređuje održivu mobilnost
Foto: Radio Tivat

Održana Skupština CIVINET: Tivat nastavlja da unapređuje održivu mobilnost

"Naš cilj je da se Tivat i dalje razvija kao grad u kome su prioriteti uravnotežen ekonomski razvoj, uređenje prostora i zaštita životne sredine", rekao je predsjednik opštine Tivat dr Siniša Kusovac na otvaranju 6. Skupštine CIVINET i okruglog stola o održivoj mobilnost koja se u Tivtu održava u saradnji sa mrežom za održivu mobilnost u gradovima CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa.

Podsjećajući da Tivat ima svega nešto više od 14 000 stanovnika i dodao da je to opština koja je uspjela da pionirski započne i u velikom dijelu realizuje značajne projekte na unapređenju energetske efikasnosti.

"Samo  u 2018. godini odobreno je više od 55.000 eura beskamatnih  kredita koji iskorišteni za zamjenu vanjske bravarije i obnavljanje termoizolacione fasade. Zatim saradnja sa UNDP na projektu „Niskokarbonski turizam“ čime smo uspijeli da već implementiramo nekoliko uspješnih ideja među kojima instalacija unutrašnje LED rasvjete, sistem za zalivanje u Velikom gradskom parku, ekosertifikacija nekoliko tivatskih hotela i uređenje planinarskih staza. Posebnu smo pažnju posvetili promovisanju upotrebe alternativnih prevoznih sredstava, privremenih obustava saobraćaja u cilju vraćanja saobraćajnica pješacima i biciklistima i kontinuiranu edukaciju djece i omladine.Takođe uspiješni smo i na polju EU fondova, iz kojih smo uspijeli da rekonstruišemo značajan dio javne rasvjete i izgradimo solarne kolektore na krovu Sportske dvorane. Imamo nekoliko spremnih projekata sa kojima  se nadamo da ćemo biti dovoljno konkuretni upravo prema EU fondovima", kazao je predsjednik Kusovac.

Prema riječima, dr Srđana Škunca, koordinatora mreže CIVINET-a, u cilju što boljeg funkcionisanja mreže predloženo je uvođenje članarine koja bi, ukoliko se takva odluka na kraju i usvoji na nivou mreže, na godišnjem nivou za Crnu Goru iznosila oko 200 do 220 eura.

Kako su kazali iz Opštine Tivat, Skupština je prihvatila izvještaj o radu mreže za prošlu i plan aktivnosti za ovu godinu. U političkoj izjavi, Politički odbor konstatovao je potrebu nastavka edukacije  članova predstavničkih i izvršnih tijela jedinica lokalne samouprave, naročito u oblasti planiranja i organizacije održive urbane mobilnosti, kao i razvoj zajedničkih projekata.

Na okruglom stolu o održivoj mobilnosti predstavljeni su i projekti elektromobilnosti u Crnoj Gori i drugi, a ispred zgrade opštine povodoma Dana energetske efikasnosti, kao i prethodnih godina, organizovana je podjela LED sijalica i promotivnog materijala građanima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.