Počela sa radom Škola EU pregovora
Foto: CGO

Počela sa radom Škola EU pregovora

U organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) danas je počela sa radom Škola EU pregovora.

Kako su kazali iz CGO-a, škola je dio projekta “Pregovarajmo zajedno za Crnu Goru u EU” koji podržava Ministarstvo javne uprave.

Prvo predavanje održala je prof. dr Gordana Đurović na temu “EU - politički aspekti procesa evropskih integracija i razvoj EU kroz talase proširenja.”

Iz CGO- su naveli da je škola EU pregovora privukla ogromno interesovanje, čemu svjedoči i višestruko veći broj prijava u odnosu na planiranih 30 učesnika/ca ovog programa.

Time se potvrđuje povjerenje građana i građanki Crne Gore u kvalitet programa alternativnog obrazovanja koje CGO pruža od svog osnivanja, odnosno u proteklih 17 godina. 

Kroz sedam modula i 22 sesije Škole EU pregovora, ugledni domaći i međunarodni stručnjaci, diplomate, predstavnici/e vladinih instititucija i civilnog društva, upoznaće učesnike/ce sa političkim i ekonomskim aspektima procesa evropskih integracija, izazovima sa kojima se Crna Gora suočava na tom putu, ključnim pregovaračkim poglavljima i pozicijama Crne Gore, ali i regionalnim iskustvima, komuniciranju integracija, dostupnosti IPA i vezanih EU fondova.

Pojašnjavajući, da će se škola baviti i uticajima dešavanja poput nastupajućih izbora za Evropski parlament, Bregzita, trgovinskih sporova, rasta nacionalizma, populizma, lažnih vijesti, migracija, itd. na EU i pregovore o pristupanju.

U okviru ovog polugodišnjeg programa biće održan i poseban trodnevni seminar koji će se odnositi na pisanje i upravljanje projektima finansiranim iz EU fondova, a imajući u vidu da su ovi fondovi dostupni različitim sektorima i za sve širi dijapazon tema, pa samim tim i korisničkih struktura. 

Kad je riječ o profesionalnim profilima, Školu EU pregovoračini heterogena grupa sastavljena od službenika/caVlade, zapošljenih u medijima, nevladinim organizacijama, stranim misijama u Crnoj Gori, privredi, sudstvu i nezavisnim institucijama, zatim aktivisti/kinjestudentskih udruženja, akademsko osoblje, ali i predstavnici/e političkih partija. 

"Škola EU pregovora je besplatna i namijenjenima onima koji žele da sadržajno šire svoje znanje u oblasti pregovaračkog procesa, kao i da doprinose afirmaciji evropskih ideja, standarda i najboljih praksi u Crnoj Gori", zaključili su iz CGO-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.