Mustafić u Sloveniji: Korisna iskustva možemo prilagoditi našim uslovima
Foto: ZZZ CG

Mustafić u Sloveniji: Korisna iskustva možemo prilagoditi našim uslovima

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić i direktor JU Centar za profesionalnu rehabilitaciju Podgorica Milo Paunović, sa saradnicima, boravili su u studijskoj posjeti specijalizovanim institucijama za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, u Republici Sloveniji.

"Oni su, pored Zavoda Republike Slovenije za zapošljavanje, posjetili i centre u kojima se realizuju programi obrazovanja, osposobljavanja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Centar za zapošljavanje i osposobljavanje invalida “ZC Papilot Koper”, Centar za profesionalnu rehabilitaciju invalida – Zavod Ruj, Centar za profesionalnu rehabilitaciju invalida i Centar za zapošljavanje i osposobljavanje invalida Vitis Ptuj, naveli su iz ZZZ CG.

Domaćin studijske posjete bio je direktor Papilot International Doo Stojan Zagorc.

"Posjeta navedenim institucijama u Sloveniji je bila veoma sadržajna. U oblasti profesionalne rehabilitacije u Crnoj Gori mogu se koristiti neka iskustva iz tamošnjeg  modernog i razvijenog sistema, uz određena prilagođavanja našim uslovima", istakao je Mustafić.

IMG2c2b58c30442e14a531525485c025ad6V1000x555

Foto: ZZZ CG

Na radnom sastanku, kome je prisustvovala direktorica slovenačkog zavoda Mavricija Batič i rukovoditeljka profesionalne rehabilitacije Lea Kovač, pedstavnici Crne Gore su upoznati sa modelima i načinima finansiranja posebnih organizacija: radnih centara, zaštitnih radionica i zaštitnih pogona, programom socijalne uključenosti, kao i sa radom izvođača profesionalne rehabilitacije, uslugama koje pružaju licima sa invaliditetom i načinom subvencioniranja zarada za zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Pored toga prezentovani su im programi aktivne politke zapošljavanja koje realizuje Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje i centri za profesionalnu rehabilitaciju.

"Iskustva i znanja u vezi realizacije programa aktivne politike zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije u Sloveniji mogu doprinijeti unaprijeđenju kvaliteta usluga, kao i mjera koje realizuje Zavod za zapošljavanje Crne Gore", ocijenio je Mustafić.

Kako je dodao, posjeta Zavodu Republike Slovenije za zapošljavanje i centrima, u mnogome će uticati i na uspostavljanje sistema finansiranja posebnih organizacija, obzirom da se iskustva Slovenije u ovom segmentu mogu prenijeti u Crnoj Gori.

Delegaciju Zavoda za zapošljavanje i JU Centar za profesionalnu rehabilitaciju, pored direktora, činili su savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI Gracijela Rakonjac, pomoćnik direktora Centra Adnan Muhović kao i rukovoditeljka profesionalne rehabilitacije Neda Đukić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.