Poreska uprava naplatila preko 146 miliona eura u januaru i februaru
Ilustracija

Plan premašen za 11 i po miliona

Poreska uprava naplatila preko 146 miliona eura u januaru i februaru

Trend uspješnog ostvarenja naplatnog zadatka nastavljen je u 2019. godine, te Poreska uprava tokom januara i februara prihodovala ukupni bruto iznos od 146,14 miliona eura , čime je ostvarenje iz prošle godine premašeno za 20 miliona eura (16 procenata), a plan naplate za ovaj period za 11 ipo miliona eura (9%).

"Imajući u vidu da poseban prioritet u radu Poreske uprave jeste uspostavljanje veće discipline na tržištu rada, u strukturi naplate posebno je značajno izdvojiti naplatu poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih u iznosu 85,14 miliona eura, što je 10 miliona eura iznad ostvarenja iz istog perioda prošle godine, a 8 miliona eura iznad plana. Takođe, treba istaći naplatu poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 46,6miliona eura, što je 6 miliona eura (16%), odnosno 2 miliona eura (4%), iznad ostvarenja iz prošle godine i plana naplate", saopšteno je iz Poreske uprave.

Naplata poreza na dobit pravnih lica iznosila je 3,29 miliona a uplate po osnovu ove vrste prihoda u iznosu od preko 35 miliona eura očekuju se tokom marta, kada dospijeva obaveza prijavljivanja i plaćanja poreza na dobit pravnih lica za 2018. godinu.

Iz Poreske uprave kažu da aktivnosti na povećanju discipline u oblasti prijavljivanja i plaćanja poreza na promet nepokretnosti započete tokom prethodne godine u saradnji sa Notarskom komorom već daju dobre rezultate, te je po ovom osnovu u prethodna 2 mjeseca naplaćeno 2,9 miliona eura, što je 37 procenata više nego u istom period 2018. godine.

"Imajući u vidu da u proteklih godinu dana nije došlo do povećanja poreskih stopa, ostvarenje naplate prihoda može se smatrati rezultatom aktivnosti Poreske uprave na podsticanju dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, s jedne, i intenzivnih mjera inspekcijskog nadzora usmjerenih primarno na obveznike s niskim stepenom poreske discipline, s druge strane, kao i indikatorom rasta privredne aktivnosti i proširenja poreske osnovice u Crnoj Gori", kažu iz Poreske uprave.

Ukupan bruto plan naplate za 2019. godinu iznosi 1, 09 miliona, što je 85 miliona eura više u odnosu na plan za 2018. godinu, a 11 miliona eura više od ostvarenja u 2018. godini, te će Poreska uprava tokom cijele godine, a posebno tokom ljetnjih mjeseci kada se tradicionalno obim poslovanja privrednih subjekata značajno uvećava, nastaviti s proaktivnim pristupom poreskim obveznicima, ali i aktivnostima inspekcijskog nadzora i prinudne naplate na osnovu utvrđenog rizika po poštovanje poreskih propisa. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.