Potpisan sporazum institucija za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija CG, BiH i Srbije
Foto: Anadolija

Potpisan sporazum institucija za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija CG, BiH i Srbije

Potpisivanjem sporazuma o saradnji institucija za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, upriličenom danas u Sarajevu, uspostavljen je osnov jačanja saradnje između institucija koje se bave obukom nosilaca pravosudne funkcije u regionu.

Potpisivanje je upriličeno i sa ciljem uspostavljanja nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa čime se iskazuje i spremnost da se zajedničkim naporima da doprinos i ubrza ulazak u Evropsku uniju (EU). 

Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH, pojasnio je da je na ovaj način realizovana ideja koja već dugo postoji među ovim institucijama. 

"Postoje vrlo konkretni razlozi za bližu saradnju naših institucija. Tu su, između ostalog, zajednički nastupi kada se radi o regionalnim projektima", rekao je Murtezić. 

O značaju sporazuma i važnosti regionalne saradnje govorila je i Senka Danilović, predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore. 

2019030523526120542274618Web

Senka Danilović

Smatra da institucije za obuke Sarajevo, Banja Luka, Podgorica i Beograd godinama uspješno sarađuju. 

"Međutim, procijenili smo da postoji prostor da tu saradnju učinimo boljom, da je podignemo na veći nivo, da bude bogatija. Želimo da budemo puna podrška pravosuđima država iz kojih dolazimo u ispunjavanju ključnih zahtjeva koji se postavljaju pred svako pravosuđe u demokratskom društvu, a to je da bude pravosuđe najviše kvalitete i najviše odgovornosti", pojasnila je Danilović. 

Kako je kazala, građani s pravom očekuju da sudije i državni tužioci budu stručni, profesionalni, nezavisni, a garant za to je znanje. 

"Nadam se da ovaj sporazum ne ostane jedno lijepo slovo na papiru, koji će neko čitati u nekim arhivima, nego i da zaživi u punoj mjeri", izjavio je Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije Republike Srbije. 

2019030523526120542274622Web

Foto:AA

Podcrtao je da su i do sada imali intenzivnu saradnju koja će ovim sporazumom biti još intenzivnija. 

"Imamo razmjenu i materijala i predavača u manjem obimu ali sada očekujemo i veći obim razmjene naših predavača. Ključno u pravosuđu je stručnost, integritet i efikasnost. Oni su preduslovi da bismo govorili o punoj nezavisnosti. Bez tih stubova ne možemo govoriti o nezavisnosti", istakao je Vujić. 

Naveo je da svi postupci moraju biti efikasni i da se svi moraju okrenuti onom što se traži po Evropskoj konvenciji, a to je da je spora pravda ustvari negacija pravde. 

"Kada konkretno govorimo o suđenjima za ratne zločine, zato smo mi sa Mehanizmom dogovorili da krajem marta, predstavnici odnosno zamjenici tužilaca u Mehanizmu, dođu u Beograd i da oni drže obuke vezano za postupanje prema žrtvama ratnih zločina, koje nije samo pravno pitanje nego i etičko i moralno pitanje", naglasio je Vujić.

Tomislav Čavić, direktor Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u RS-u, je dosadašnju saradnju ovih institucija ocijenio kao dobru ali smatra da će, nakon današnjeg potpisivanja sporazuma, ona biti intenzivnija. 

"Osnovni cilj ovog sporazuma jeste da organizujemo zajedničke aktivnosti, koje se odnose na edukaciju nosioca pravosudnih funkcija, razmjenu eksperata edukatora, razmjena edukativnog materijala. Jednom riječju razmjena dobrih stečenih iskustava naših institucija kao i dobrih praksi koje su u primjeni", poručio je Čavić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.