Francuski predsjednik predlaže preuređenje Šengen zone
Makron predlaže zajedničku graničnu policiju

Poziv na buđenje za evropski blok

Francuski predsjednik predlaže preuređenje Šengen zone

Francuski predsjednik Emanuel Makron predložio je preuređenje Šengen zone slobodnog kretanja u uvodniku o potrebnim reformama za obnovu Evropske unije objavljenom sinoć u medijima u svih 28 zemalja članica.

Njegove riječi bi trebalo da budu poziv na buđenje za evropski blok u kome traži fundamentalne reforme, uoči izbora u maju. Više predloga ima za cilj da štiti i brani građane Evrope, dok istovremeno daje Uniji novi podstrek u odnosu na globalnu konkurenciju.

"Granica je sloboda i bezbjednost. Mi tako treba da preoblikujemo Šengen zonu. Svi oni koji u njoj žele da učestvuju treba da ispune obaveze koje se odnose na odgovornost (rigorozna kontrola granica) i solidarnost (ista politika azila, sa istim pravilima prihvata i odbijanja)", napisao je on u uvodniku objavljenom u vodećim listovima 28 zemalja i mnogim medijima u Francuskoj.

Makron predlaže zajedničku graničnu policiju i evropsku kancelariju za azil, obavezu stroge kontrole, evropsku solidarnost u kojoj će svaka zemlja dati svoj doprinos pod upravom Evropskog savjeta za unutrašnju bezbjednost.

"Nijedna zajednica ne stiče osjećanje pripadnosti ako nema granica koje je štite", napisao je Makron.

Makron je upozorio Francuze na "zamke" koje donosi "nacionalizam", ali i "status kvo", i najavio Konferenciju za Evropu prije kraja godine.

"Nacionalistički zaokret ne donosi ništa. To je projekat odbacivanja", napisao je Makron u uvodniku ocijenivši da "ta zamka prijeti cijeloj Evropi". On je upozorio i na "drugu zamku, zamku statusa kvo i mirenje sa stvarima".

EmanuelMakron

Evropa nikad potrebnija i nikad u većoj opasnosti

Da bi se odgovorilo očekivanjima građana, on je obećao održavanje konferencije za Evropu zadužene da "predloži svima potrebne izmjene bez tabua, čak i revizije ugovora".

On je pozvao da se zabrani da strane sile finansiraju evropske političke partije. Predložio je formiranje "evropske agencije za zaštitu demokratije" zadužene da štiti izbore u svakoj zemlji članici od "sajbernapada" i "manipulacija".

"Za nekoliko nedelja, Evropski izbori biće odlučujući za budućnost našeg kontinenta. Evropa nikad nije bila toliko potrebna, još od Drugog svjetskog rata, kao što je sada, a istovremeno, nikad nije bila u takvoj opasnosti", napisao je Makron.

On nastoji da uvjeri glasače u ozbiljnost planova da reformiše evropsku trgovinu, konkurentnost, digitalnu i klimatsku politiku, u koje uključuje i plan o formiranju evropske banke za klimu koja bi finansirala ekološku tranziciju.

Izvor: Beta/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.