ilustracija

Apel Crnogorskog pokreta predsjednicima države, vlade i parlamenta

"Zaštitite crnogorski pravni poredak i dignitet države na koje nasrću beogradski popovi"

Crnogorski pokret pozvao je državni vrh da zaustavi upisivanje državne imovine i crkvene kulturne baštine na ime Beogradske patrijaršije.

Crnogorski pokret uputio je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, šefu parlamenta Ivanu Brajoviću i premijeru Dušku Markoviću apel u kojem od njih se traži da svojim autoritetom "stanu u zaštitu državne imovine i crkvene kulturne baštine, koju pojedini službenici Uprave za nekretnine, iz godine u godinu, iz dana u dan, nesmetano ispisuju iz državnog vlasništva i upisuju u vlasništvo Beogradske patrijaršije, odnosno države Srbije".

Naglašavaju da se poslednji slučaj takve nezakonite prakse može smatrati i zavjerom protiv Crne Gore.

Riječ je o seoskoj Crkvi Svetog Đorđa u selu Dubrovsko kod Šavnika, koja je prema mišljenju jednog broja mještana otuđena tako što je iz državnog vlasništva "predata" Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

"Na zahtjev beogradskoga paroha u Šavniku, stranoga državljanina Draženka Ristića, 28. marta 2018. godine, crkva Svetoga Georgija i okolno zemljište u selu Dubrovska – Šavnik, ispisana je iz državnoga vlasništva i upisana na eparhiju Budimljansko-nikšićku. Taj nezakoniti i kriminalni akt izvršen je na temelju: Šematizma Istočno-pravoslavne Srpske patrijaršije iz 1924. godine, đe je na strani 154 pod brojem 17 upisana crkva Svetoga Georgija u selu Dubrovskome, koju je opsluživao paroh Gligorije Memedović, i Izvoda o registraciji eparhije Budmljansko-nikšićke iz CRPS-a.", naveli su iz Crnogorskog pokreta.

Komisija Uprave za nekretnine, ove dokumente je ocijenila validnim, s čime su se složili Zakonski zastupnik države Crne Gore i opunomoćenik opštine Šavnik, i na temelju njih, eparhiji Budimljansko-nikšićkoj, u vlasništvo su upisali pomenutu crkvu sa okolnim zemljištem.

"Sadžaji ova dva papira, koji su poslužili Komisiji za prijenos svojine, s države na Beogradsku patrijaršiju, ne dokazuje vlasništvo, bilo koga nad bilo čime,  i nemaju nikakve veze s pravnim osnovom za sticanje imovine. A nas navode da mislimo i vjerujemo, da ovakim protivustavnim i kriminalnim djelovanjem, koji predstavlja i primjer vrhunskoga cinizma kojim se ismijava država i njen pravni poredak, i izruguju sve njene institucije, uključujući i one kojima ste Vi na čelu, iz pozadine, sjedinjeni snažnom organizacijom, upravljaju inostrani centri moći kojima je cilj slom ustavnoga poretka i državnoga suvereniteta. Pa Vas još jednom molimo da se založite i stanete u zaštitu crnogorskoga pravnoga poretka i digniteta crnogorske države, na koje nasrću beogradski popovi, poduprti korumpiranom administracijom; inicirate pokretanje krivičnoga postupka protiv korumpiranih službenika koji vrše prepisivanje državne imovine na Beogradsku patrijaršiju; inicirate povraćaj nezakonito prepisane državne imovine sa Srpske crkve na crnogorsku državu, i tako vratite povjerenje građana u suverenitet crnogorske države i autoritet njenih institucija na teritoriji Crne Gore", navodi se u apelu Crnogorskog pokreta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.