Spriječiti instrumentalizaciju religije u ideološke i političke svrhe
ilustracija

Vjerski fanatisam destruktivan po principe građanske države

Spriječiti instrumentalizaciju religije u ideološke i političke svrhe

Vjerski fanatizam može biti povod za destrukciju univerzalnih principa građanske države i razaranje opšte-prihvatljivih moralnih načela,zaključeno je na Okruglom stolu u Ulcinju. U fokusu države trebaju biti različiti oblici prevencije u čemu je potrebno osnažiti ulogu vjerskih institucija, komunikaciju državnih institucija sa civilnim sektorom, te podrška medijima u pravovremenom izvještavanju ali i govora mržnje u medijima i na internetu.

U cilju podizanja svijesti o ulozi religije u suzbijanju nasilnog ekstremizma, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava - Direktorat za odnose sa vjerskim zajednicama, organizovalo je okrugli sto na predmetnu temu, u opštini Ulcinj, prethodna dva dana. Objedinjena saznanja iz teorijskih nauka i različita iskustva iz društvene prakse, te usvojeni zaključci doprinijeće radu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Nacionalnog međuresorskog operativnog tima (NOT), ocijenjeno je iz tog Vladinog resora.

U okviru prelaznog Akcionog plana za 2019. godinu za nastavak realizacije aktivnosti iz Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma 2016-2018., ovo je prva od dvije aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava osmišljenih da doprinesu radu NOT-a.

U borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, osnivanje Nacionalnog međuresorskog operativnog tima za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma ima značajnu ulogu, zaključak je sa Okruglog stola održanog u Ulcinju.

"NOT, kroz 4 strateška cilja, 8 operativnih ciljeva, 28 mjera i aktivnosti za realizaciju strateških ciljeva i kroz Akcioni plan sa inoviranom metodologijom nastoji da aktivnim pristupom učestvuje u borbi protiv nasilnog ekstremizma.Ogromna uloga koju je nasilje imalo u istoriji i politici zaslužuje ozbiljnu teorijsku analizu, interdisciplinaran pristup sa jedinstvenim zaključkom da nasilje nije model za rješavanje političkih i društvenih problema", zaključeno je na Okruglom stolu.

GetImage2

Takođe je ocijenjeno da je konstituisanje Crne Gore kao građanske države najsolidniji okvir za formiranje društvene svijesti utemeljene na poštovanju ljudskih prava u cilju spriječavanja različitih oblika nasilja i suzbijanja nasilnog ekstremizma i terorizma.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno osnažiti komunikaciju državnih institucija sa nevladinim sektorom u cilju prevencije različitih oblika ekstremističkih praksi. 

Naglašeno je i da u fokusu države i djelovanja njenih relevantnih institucija treba da budu različiti oblici prevencije, naročito u pravovremenom prepoznavanju potencijalnog, odnosno skrivenog nasilja

"Simplifikacija u pristupu problemima nasilnog ekstremizma i radikalizma može da bude prepreka u efikasnom rješavanju ovih problema. Vjerski fanatizam, kao i svaki oblik političkog i nacionalnog fanatizma i dogmatizma kroz ideološku zloupotrebu izvornih učenja, može biti povod za destrukciju univerzalnih principa građanske države i razaranje opšte-prihvatljivih moralnih načela", zaključeno je na sastanku u Ulcinju.

Ocijenjeno je da je potrebno uspostaviti saradnju od lokalnog nivoa do važnih društvenih institucija i državnih organa koji bi pratili pojedince, grupe, naročito mlade generacije koji imaju potencijal za radikalno ponašanje.

Učesnici su konstatovali da je potrebno organizovati stručnu pomoć za radikalizovane pojedince, uz uključivanje obrazovnog sistema i socijalnih institucija sa posebnim akcentom na socijalnu politiku države.

Takođe je medijima preopručeno da objektivno i pravovremeno izvještavaju o onim sadržajima koji bi mogli da budu podsticajni za formiranje radikalnih stavova i nasilje ali i istaknuto da treba ojačati medijsku prezentaciju i svjedočanstva žrtava ekstremnog ponašanja uz pojačanu medijsku kampanju prema najširim slojevima društva.

Pored toga iskazana je potreba za formiranjem edukativnih centara sa ciljem obuke za rad sa osobama koje su sklone nasilnom ekstremizmu i radikalizmu ili su bile žrtve ovih pojava uz saradnju sa ekspertskim timovima iz različitih oblasti, kao i za konkretan rad na programu njihove resocijalizacije u društveni i javni život.

Učesnici Okruglog stola su konstatovali da je potrebno osnažiti ulogu vjerskih institucija u prevenciji nasilnog ekstremizma i terorizma i ujedno raditi na ukidanju stigmatizacije pojedinih vjerskih zajednica kao promotera različitih oblika nasilja.

"Spriječiti instrumentalizaciju religije u ideološke i političke svrhe koje dovode do nasilničkih praksi i radikalnih ideja koje narušavaju temeljnu misiju religije i njenu društvenu ulogu. Intenzivirati konstruktivan doprinos vjerskih institucija u suzbijanju konflikata i sukoba uz poštovanje principa Crne Gore kao sekularne države. Stvaranje društvenog ambijenta, poštovanja ljudskih prava, pravne države i inter-aktivnog odnosa između države, crkava i vjerskih zajednica sa jedinstvenim ciljem da se osnaži uloga religije u prevazilaženju podjela u multikonfesionalnom crnogorskom društvu.Politika mira jeste univerzalni idejni obrazac u suzbijanju nasilja, pa je aktivno učešće u politici mira optimalan način smirivanja tenzija postizanjem stabilnosti, stvaranjem pravednijih političkih zajednica, čime se doprinosi stvaranju kulture mira", neki su od zaključaka donijetih na Okruglom stolu u Ulcinju.

Učesnici su naglasili da je potrebno uticati na promociju međuvjerskog sklada kroz unutrašnji dijalog vjerskih institucija kako bi izvorni principi religijskih učenja zasnovanih na univerzalnim etičkim načelima umanjivali potencijale za konfliktnost crnogorskog društva i osigurali njegov demokratski razvoj i ekonomski prosperitet.

Borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma jeste veliki izazov modernih političkih zajednica a preventivno djelovanje svih nadležnih institucija i pravne norme nacionalnog i međunarodnog zakonodavstva su platforma za sankcionisanje nasilnog ekstremizma, poručeno je na sastanku.

"Implementacija pravnih normi u praksu i zajedničke aktivnosti društvenih institucija predstavljaju način za konkretno rješavanje ovih zabrinjavajućih tendencija u crnogorskom društvu.Potrebno je sankcionisanje i zabrana govora mržnje u medijima, na internetu i društvenim mrežama, kako bi se ograničio prostor za poruke koje mogu biti inspirativne za pojavu nasilnog ekstremizma i terorizma", zaključeno je na Okruglom stolu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.