Radunović:  Deficit rezultat ulaganja u razvojne projekte

Analitičari kreditne rejting agencije Standard & Poor's u posjeti Ministarstvu finansija

Radunović: Deficit rezultat ulaganja u razvojne projekte

Ministar finansija, Darko Radunović sa saradnicima sastao se danas sa analitičarima kreditne rejting agencije Standard & Poor's, Maksimom Rybnikovim i Karenom Vartapetovim kako bi razgovarali na temu prikupljanja podataka o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori na osnovu kojih će se vršiti dalja procjena rejtinga naše zemlje od strane pomenute agencije.

Radunović je, kako je saopšteno iz njegovog resora, upoznao sagovornike sa aktuelnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori i istakao efekte koji se planiraju postići dosljednom primjenom mjera fiskalne konsolidacije tokom 2020. godine - smanjenje budžetskog deficita i nivoa javnog duga u okvirima Mastriških kriterijuma. 

Upoznao ih je sa aktuelnim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima i prezentovao osnovne parametre koji su obilježili prethodnu godinu: visoka stopa rasta i snaženje stabilnosti i održivost javnih finansija.

„Pozitivan trend rasta ekonomije iz 2017. godine nastavljen je u toku 2018. i možemo sa sigurnošću reći da smo za te dvije godine imali rast za više od 4 procentna poena. Najviše zahvaljujući realizaciji niza investicionih projekata i dobrim rezultatima ostvarenim u sektorima turizma i energetike“, naglasio je ministar Radunović.

„Zlatno pravilo finansiranja tekuće potrošnje iz tekućih prihoda ispoštovali smo u prethodnoj godini, što nam govori da je deficit rezultat ulaganja u razvojne odnosno kapitalne projekte“, saopštio je Radunović i istakao da se u narednom periodu očekuje usvajanje tri zakona: Zakona o javno – privatnom partnerstvu, Zakona o javnim nabavkama, kao i izmjene Zakona o koncesijama, kojim će se, pojasnio je, stvoriti pravni okvir koji će doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta i snaženju konkurentnosti.

Podsjetio je na reformu poreske administracije i izrazio očekivanja da će se početkom naredne godine otpočeti sa implementacijom sistema elektronske fiskalizacije sa ciljem povećanja naplate prihoda. 

Naredna dva dana, analitičari kreditne rejting agencije boraviće u Crnoj Gori u okviru redovne godišnje posjete i tokom najavljenih sastanaka sa crnogorskim institucijama analitičari će izvršiti reviziju kreditne sposobnosti Crne Gore.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.