Otvoren Balkanski institut za nauku i inovacije (BISI) na Univerzitetu Crne Gore
Nikolić i Gambodo

Rezultat dugogodišnje saradnje, uzajamne podrške i uzajamnog interesa

Otvoren Balkanski institut za nauku i inovacije (BISI) na Univerzitetu Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i rektor Univerziteta Azurne obale Žan Mark Gambodo danas su potpisali Ugovor o formiranju Balkanskog instituta za nauku i inovacije (BISI), kao rezultat strateške saradnje Univerziteta Crne Gore (UCG) i Univerziteta Azurne Obale (UCA) iz Francuske.

Nikolić je istakao ciljeve univerziteta da će se zajedničkim djelovanjem sprovoditi naučna istraživanja, inovativni projekti i stručne obuke kako bi se uspostavila interakcija između fakultetskih jedinica, naučnika, studenata, kao i saradnja sa privrednim sektorom.

„Sporazum je rezultat dugogodišnje saradnje, uzajamne podrške i  uzajamnog interesa dva univerziteta. Prethodio mu je Memorandum o saradnji koji je potpisan krajem septembra prošle godine. Ovo je još jedna od značajnih aktivnosti na polju internacionalizacije koja će uticati na bolje međunarodno pozicioniranje Univerziteta Crne Gore. Institut će se strateški pozicionirati i kao Regionalni naučni kamp to jest Centar, a sve u cilju objedinjavanja istraživačkih inovativnih kapaciteta zemalja Balkana i Jugistočne Evrope“, rekao je Nikolić.

Rektor Univerziteta Azurne obale naglasio je da otvaranja Instituta predstavlja dublji vid saradnje između ova dva univerziteta, kao i važnu ulogu Univerziteta Crne Gore, koji je prema njegovim riječima vodeći partner u regionu jugoistočne Evrope.

Direktor BISI Instituta profesor Srđan Redžepagić sa Univerziteta Azurne Obale izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja Ugovora koji obuhvata saradnju univerziteta u oblasti inovacija, naučnih i tehnoloških informacija  sa Balkanom.

„Naš cilj je da zajedno uspostavimo projekte koji kombinuju istraživanja i inovacije od samog početka na specifičnim temama uspostavimo razvoj novih projekata, organizujemo naučne razmjene između istraživačkih struktura dva partnerska univerziteta, ali i da razvijemo međunarodne obuke na nivou osnovnih, master i doktorskih studija kroz saradnju između postojećih studisjkih programa i kurseva dva partnerska univerziteta“, kazao je Redžepagić.

tumber1

Potpisivanju su, sa strane Crne Gore, prisustvovali: Sanja Damjanović, ministarka nauke, prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Vanja Drljević, koordinatorka Erasmus+ programa u Crnoj Gori. Prorektori Univerziteta Crne Gore: prof.dr Đurđica Perović, prof. dr Nataša Kostić i prof. dr Boris Vukićević. Dekani: prof. dr Nikola Milović, prof. dr Mira Vukčević, prof. dr Igor Vušanović, prof. dr Predrag Miranović, prof. dr Tatjana Jovović, prof. dr Svetislav Popović, prof. dr Zoran Veljović i v.d. dekana prof. dr Marina Rakočević, predsjednik Studentskog parlamenta Danilo Jelovac.

Od francuskih predstavnika bili su prisutni: Stephane Ngomai potpredsjednik za strategiju i razvoj Univerziteta Azurne Obale, Jean Christophe Martin, podpredsjednik za medjunarodnu saradnju Univerziteta Azurne Obale, Pierre Jean Barre, direktor Mediternaskog Instituta prirodne sredine i održivog razvoja – IMREDD, Univerziteta Azurne Obale, Eric Dumetz, zamjenik direktora Mediteranskog Instituta prirodne sredine i održivog razvoja – IMREDD, Univerziteta Azurne Obale i predsjednik fondacije Univerziteta Azurne Obale, Jean Christophe Boisse, direktor Univerzitetskog tehnoloskog instituta (IUT) Univerziteta Azurne Obale i Srđan Redžepagić, direktor Balkanskog instituta za nauku i inovacije Univerziteta Azurne Obale.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.