Stoltenberg: Uspjeh NATO-a predstavlja jedinstvo različitih
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Uspjeh NATO-a predstavlja jedinstvo različitih

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber je uvjeren da će NATO postojati sve dok, kako on ističe, "nam je potreban jak savez bezbjednosti i odbrane", prenosi bugarska nacionalna televizija (BNT).

Na pitanje novinara da li NATO, nakon sedam decenija, i dalje ima svrhu postojanja, Stoltenberg je rekao da se 70-godišnji uspjeh NATO-a, najuspješnijeg saveza u istoriji, zasniva na jedinstvu.

"Mi smo 29 različitih zemalja sa obije strane Atlantika. Različiti su nam i sistemi i istorija. Ali uprkos razlikama zajednički cilj nas ujedinjuje. Drugi razlog za uspjeh je naša sposobnost za prilagođavanje. Danas se svijet mijenja. Mi se takođe mijenjamo, vođeni ciljem održavanja mira i izbjegavanja sukoba", istakao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje da li ruski energetski projekti u Bugarskoj utiču na zajedničku odbranu NATO saveznika, Stoltenberg je rekao da je diversifikacija izvora energije dobra za sve države jer smanjuje njene slabosti.

"Imati više dobavljača pomaže u pregovaranju o boljim poslovima. Diversifikacija je ključna i sa aspekta odbrane, i sa ugla razvoja privrede", rekao je Stoltenberg. On smatra da je prijem Sjeverne Makedonije u NATO važan za tu državu, za region i za NATO.

Kako on objašnjava, to je dokaz da su vrata NATO-a otvorena. "Vidite Bugarsku. Njen ulazak prije 15 godina pomogao je da se stabilizuje Evropa, ojača demokratija, vladavina prava i očuva mir, što je osnova za ekonomski prosperitet", dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je takođe čestitao Bugarskoj što je potpisala sporazum o dobrosusjedskim odnosima sa Sjevernom Makedonijom i što je igrala jednu od ključnih uloga u procesu atlantskog integrisanja te države.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.