Okončan diplomatski spor SAD i EU
Ilustracija

Okončan diplomatski spor SAD i EU

SAD su okončale spor sa Evropskom unijom oko diplomatskog protokola, izjavio je američki ambasador pri EU Gordon Sondland.

On je dodao da je EU za Vašington jedan od najvažnijih saveznika, prenosi AP.

Administracija predsjednika Donalda Trampa spustila je nivo diplomatskog statusa delegacije EU u SAD prošle godine, bez formalne objave te odluke i bez obavještavanja Brisela o toj promjeni.

To je praktično značilo da je u Vašingtonu status EU spušten sa državnog, na nivo međunarodne organizacije. 

Ta "prekvalifikacija" dovela je i do promjene statusa ambasadora EU u SAD Dejvida O'Salivena, što je postalo očigledno na sahrani nekadašnjeg predsjednika Džordža Buša (starijeg). 

Tom prilikom ime ambasadora O'Salivena nije pročitano u trenutku kada je to nalagao diplomatski protokol. 

Imena ambasadora se na sličnim javnim dogadjajima čitaju, po običaju, počev od onog sa najdužim stažom. Ime ambasadora EU je, medjutim, pročitano na samom kraju, zbog čega je Brisel protestovao. 

Sondland je izjavio da se ambasadoru EU vraća raniji status i da ta odluka na snagu stupa "odmah". 

Diplomatski spor SAD i EU doveo je do povećanja tenzija u januaru, a viđen je kao znak sve lošijih transatlanskih odnosa, navodi AP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.