Aerodromi Crne Gore: Za javne nabavke biće potrošeno 10,2 miliona eura
Foto: Ilustracija

Do kraja godine koncesionar za 30-ogodišnji zakup

Aerodromi Crne Gore: Za javne nabavke biće potrošeno 10,2 miliona eura

Uprkos tome što Vlada namjerava da do kraja godine izabere koncesionara kojem će u 30-godišnji zakup dati vazdušne luke u Tivtu i Podgorici, preduzeće Aerodromi Crne Gore (ACG) ove će godine za javne nabavke potrošiti 10,2 miliona eura.

U Planu javnih nabavki te kompanije za 2019. godinu piše da će se za plaćanje usluga utrošiti 2.151.220 eura, za radove 952.270, a za nabavku roba 7.096.970 eura, a 1,5 miliona eura koštaće nabavka dva nova specijalna teška aerodromska vatrogasna vozila.

ACG će ove godine riješiti i dugogodišnji problem podgoričkog aerodorma koji ne posjeduje adekvatnu opremu za odleđivanje aviona u zimskim uslovima, pa će za kupovinu specijalnog kamiona sa nagradnjom za odleđivanje vazduhoplova, biti utrošeno 360.000 eura, a skoro 30 hiljada eura koštaće nabavka dviju vrsta specijalne tečnosti za odleđivanje, odnosno zaštitu krila i repnih površina aviona od zaleđivanja u zimskim uslovima.

ACG će za 340 hiljada eura nabaviti i nove klimatizacione uređaje za terminal 1 aerodroma u Tivtu koji je proteklih godina imao velike probleme sa klimatizacijom tokom ljetnih mjeseci. Za terminal 1 tivatskog aerodroma planirana je i rekonstrukcija nadstrešnice pred ulazom vrijedna 40.000 eura i 14.990 eura za izradu projekta generalne rekonstrukcije tog terminala.

Planirano je i da se izdvoji i 450 hiljada eura za konsultantske usluge na izradi elaborata za noćno i letjenje u uslovima smanjene vidljivosti na aerodromu Tivat, 130 hiljada koštaće izrada glavnog projekta sanacija kolovoznog zastora piste tivatskog aerodroma, a 6,5 hiljada izrada projekta rekonstrukcije biznis salona na tom aerodromu.

Novi aranžman sa UNDP-om

Za podgorički aerodrom predviđene su izrade projekata rekonstrukcije i proširenja zone ček-in šaltera, glavnog parkinga, sanacije krova terminala, izrade rent–a-kar zone aerodroma, rekonstrukcije biznis salona, zastakljivanja nadstrešnice na ulazu terminala, proširenja trafo-stanice. To će sve zajedno koštati oko 60 hiljada eura.

Izrada glavnog projekta za rehabilitaciju i rekonstruijciju operativnih površina na aerodromu u Golubovcima koštaće dodatnih 190.000 eura.

Pored ovih aktivnosti uvrštenih u Plan javnih nabavki, ACG će ove godine u izgradnju i opremanje dodatna tri privremena objekta kojima će proširiti kapacitet aerodroma Golubovci, investirati još skoro tri miliona eura kroz poseban aranžman preko UNDP-a.

Izvor: Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.