Barselona, Firenca, Berlin, Istanbul... Gradovi u svojim nazivima kriju zanimljivo porijeklo
Firenca, foto:Shutterstock

Barselona, Firenca, Berlin, Istanbul... Gradovi u svojim nazivima kriju zanimljivo porijeklo

Svi znamo njihova imena, ali možda ne i otkud ta imena dolaze: evropski gradovi kriju u svojim nazivima zanimljivo porijeklo.

Barselona tako svoje ime duguje generalu Hamilkaru, ocu čuvenog Hanibala. Hamilkar je utemeljio Barselonu, a ime grada vuče porijeklo od njegovog porodičnog prezimena Barsa, što na punskom znači "munja". 

Prema njemačkoj narodnoj tradiciji, Berlin je svoje ime dobio od riječi "bär" što znači "medved", koji je i simbol Berlina. Ipak, prema drugoj teoriji ime grada zapravo dolazi od slovenske riječi za močvaru – "berl". 

berlin
Berlin

Naziv rumunskog glavnog grada, Bukurešta, dolazi od Bukura, istorijskog junaka koji je, prema različitim legendama, bio princ, odmetnik, ribar, pastir ili lovac, ili možda sve to. Na rumunskom jeziku, "bukurija" znači "sreća". 

Mančester, koji se ranije zvao Mamucio, današnji naziv je dobio od naziva "Mameceastre" i složenica je od riječi "mamm" što znači "dojka" ili "brdo u obliku dojke", i staroengleskog "ceastre, chester", što označava rimski grad. 

Liverpul svoje ime takođe duguje dvijema riječima, staroengleskoj "lifer" što znači "debela, zgrušana voda" i "pool" što znači "bazen", što je povezano s bazenom.

Švedska prestonica Stokholm ime duguje kombinaciji riječi "stäk" što znači "zaliv" (ili, možda "stock" što znači "kolac", "dići sidro", "stub", "motka") i riječi "holm" što znači "ostrvo". 

Glavni grad Norveške, Oslo, ime najverovatnije duguje staronordijskoj riječi "os" što znači "ušće". Iako postoje i druge teorije, ova je najrealnija s obzirom na lokaciju na kojoj se mjesto nalazi. Kopenhagen u prevodu znači "trgovačka luka", ime je dobio od danske reči "køber" što znači "trgovac" ili "kupac", i "havn" što znači "luka". 

Istanbul ime duguje turskoj verziji grčke fraze "eis tan polin" što zapravo znači - "u grad". Sintagma je korišćena iz sledećeg razloga: Konstantinopolis je u toj mjeri bio iznad svih ostalih gradova na svijetu da su ga Grci jednostavno zvali Grad, stoga su "išli u Grad". 

Istanbul1870x400
Istanbul

Hamburg ime duguje riječi "hamma" što znači "butina, zadnji dio koljena", odnosno, u prenesenom značenju, "savijenost, ugao", što je referenca na njegovu lokaciju koja se nalazila na skretanju rijeke. Druga, i manje vjerovatna, teorija kaže da dolazi od srednjonjemačke riječi "hamme" što znači "zatvoreni prostor travnjaka". Drugi dio imena, "burg", znači "tvrđava, utvrđenje".

Pariz se u antička vremena zvao "Lutecia Parisorum", a kasnije i "Parisii". Bio je utvrđeno naselje galskog plemena Pariza, koji su od njega napravili svoju prijestonicu. 

pariz
Pariz

Split je ime dobio od biljke žukve koja oko njega raste u izobilju, a za koju je grčki naziv "aspalatos" ili "spalatos". U srednjem vijeku naziva se i Spalatum, što je izvedenica od "spalato" i referenca na Dioklecijanovu palatu koja predstavlja srž grada. 

Minhen u korijenu svoje riječi ima izraz "mönch" što znači "monah". Osnovali su ga benediktanci. Firenca, na latinskom "Florencia", ima u svom nazivu prezime porodice Medici, a u doslovnom prevodu znači "cvetanje", ime potiče od riječi "florens" koja je glagolski pridjev riječi "florere". 

Ime Londona, prema jednoj teoriji, potiče od izraza "Londinium" što znači "mjesto koje pripada čovjeku po imenu Londinos". Ova je teorija, međutim, odbačena, a drugog, zvaničnog objašnjenja za sada nema.

Izvor:Putovanja B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.