Dvoje osumnjičenih za finansiranje terorizma
Foto: Ilustracija

Dvoje osumnjičenih za finansiranje terorizma "opranim novcem"

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Sektora kriminalističke policije provjeravaju dvije osobe koja osumnjičene da su „opranim novcem” finansirala terorizam.

Ti predmeti formirani su u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krajem prošle godine.

To su samo neke od aktivnosti koje su službenici policije i SDT-a preduzeli u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela povezanih sa terorizmom.

U jednom predmetu su tri osobe osumnjičene za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

U izvještaju o realizaciji mjera iz akcionog plana 2017–2018, za period od prvog jula do 31 decembra prošle godine, koji je pripremilo Vijeće za nacionalnu bezbjednost, nabrojane su i aktivnosti koje nadležni preduzimaju zbog sumnje da su izvršena krivična djela povezana sa stranim ratištima.

Navodi se da su u toku dva kriminalistička istraživanja službenika u odnosu na dvije osobe koje se na osnovu raspoloživih operativnih saznanja mogu dovesti u vezu sa nedozvoljenim aktivnostima pranja novca i finansiranja terorizma.

"Službenici UP–SKP-a i Specijalnog policijskog odjeljenja, u izvještajnom periodu, kroz međunarodnu policijsku saradnju sa partnerskim službama, sprovode kriminalistička istraživanja u odnosu na četiri lica koja se na osnovu raspoloživih operativnih saznanja mogu dovesti u vezu sa pridruživanjem i pomaganjem za odlazak na strana ratišta", navodi se u Izvještaju.

Ističe se da su u periodu izvještavanja, od USPNFT nadležnim državnim organima proslijeđena tri inicijalna obavještenja koja su se odnosila na sumnje u vršenje krivičnog djela finansiranja terorizma.

Od izbijanja oružanog sukoba u Siriji, registrovano je više državljana Crne Gore koji su boravili u toj zemlji.

Prema zvaničnim podacima, u prethodnih šest godina na ratištu u Siriji poginulo je šest crnogorskih državljana, a njih deset se vratilo u Crnu Goru.

Jedan borac uhapšen je u Turskoj, dok je devet državljana Crne Gore i dalje na teritoriji pod kontrolom ISIL-a.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.